Μια καταπράσινη γειτονιά φαίνεται να μην είναι μονάχα ένα ευχάριστο θέαμα για τα μάτια μας αλλά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, θα μπορούσε να κάνει καλό και στα οστά μας. Συγκεκριμένα, το να ζει κανείς σε μια τέτοια περιοχή συνδέθηκε με αυξημένη οστική δύναμη και επομένως μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης κοινών προβλημάτων υγείας, όπως η οστεοπόρωση.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Η μελέτη
Η οστεοπόρωση αποδυναμώνει τα οστά, καθιστώντας τα εύθραυστα και επιρρεπή σε κατάγματα. Μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, μειωμένη κινητικότητα και κακή ποιότητα ζωής. Αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πως πρόκειται να αυξηθεί στο μέλλον λόγω της ταχείας γήρανσης του πληθυσμού και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.
Η οστεοπόρωση μπορεί να προκληθεί από γενετικούς, ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Και ενώ η έκθεση σε χώρους πρασίνου έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία, δεν ήταν σαφές εάν αυτό αφορά και την υγεία των οστών.
Για να διερευνήσουν περαιτέρω το ζήτημα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Central South, Changsha στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα για 391.298 άτομα με μέση ηλικία τα 56 έτη.
Με ειδικά μέσα, οι ερευνητές υπολόγισαν τον γενετικό κίνδυνο αλλά και άλλους παράγοντες κινδύνου των ατόμων για εμφάνιση οστεοπόρωσης καθώς και την έκθεση αυτών στο πράσινο ανάλογα με την οικιστική τους περιοχή.
Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 12 ετών, 9307 άτομα εμφάνισαν οστεοπόρωση. Αυτά τα άτομα ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και να καπνίζουν.
Χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση- Γερά οστά;
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Annals of the Rheumatic Diseases», υπήρξε μια σταθερή συσχέτιση μεταξύ του όγκου του πρασίνου και των νέων περιπτώσεων οστεοπόρωσης. Χαρακτηριστικά, κάθε αύξηση του όγκου αυτού συνδέθηκε με αύξηση στην οστική πυκνότητα και 5% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, φλεγμονή και να διαταράξει τις ορμόνες, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης», δήλωσαν οι ερευνητές.
«Η διαβίωση κοντά σε κήπους και πάρκα σημαίνει χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης και επομένως λιγότερη έκθεση στους κινδύνους που σχετίζονται με αυτήν αφού τα δέντρα και τα λουλούδια λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα, απομακρύνοντας τους ρύπους από τον αέρα», επεσήμαναν.
Η σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης, πιθανώς επειδή η ζωή σε περιοχές με πράσινο προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για άσκηση, εκτιμούν οι επιστήμονες.
«Τα ευρήματα παρουσιάζουν κάποια πρώτα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το πράσινο σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν πολύτιμες γνώσεις ως προς την πρόληψη της οστεοπόρωσης και τονίζουν τη σημασία του πρασίνου στα αστικά περιβάλλοντα», καταλήγουν οι ίδιοι.