Η γυμναστική ανήκει ως γνωστόν στις καλύτερες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε για καλή υγεία και ευεξία. Τι γίνεται όμως όταν κανείς το παρακάνει;
Μελέτες έχουν ρίξει φως στον αντίκτυπο της υπερβολικής άσκησης, ενθαρρύνοντας τους έμπειρους αθλητές αλλά και τους περιστασιακούς λάτρεις να κρατούν πάντα το μέτρο.
Συγκεκριμένα, μελέτη από το πανεπιστήμιο της Γιούτα στο Σολτ Λέικ Σίτι, εντόπισε τις βιοχημικές αντιδράσεις που προκαλούν μυϊκό πόνο και κόπωση όταν γυμναζόμαστε και άλλη έρευνα από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λογιόλα στο Σικάγο, αποκάλυψε τον αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών στους νέους αθλητές που συνηθίζουν να υπερβάλλουν στην προπόνηση.
«No pain- No gain» ή μήπως όχι;
Ο πόνος δεν είναι πάντα δείκτης προόδου. Ειδικά αν είναι με… καθυστέρηση.
Κατά τη συστολή των μυών στην άσκηση, απελευθερώνονται χημικές ουσίες στον οργανισμό. Η μεγάλη συσσώρευση αυτών κάνει την κόπωση των μυών ακόμα πιο έντονη.
Οι υπερβολές μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς. Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκείται σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος από την προπόνηση σε ένα άθλημα, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος τραυματισμού σε αυτήν την περιοχή.
Τα αποτελέσματα; Μείωση της απόδοσης, ακόμα και παραίτηση από την άσκηση.
Χωρίς αρκετό χρόνο αποκατάστασης το σώμα… επαναστατεί
Είναι φυσιολογικό να πονάτε για περίπου 24 με 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση μιας προπόνησης που είναι καινούργια για εσάς. Όχι όμως αφού την επαναλάβετε τρεις- τέσσερις φορές.
Αν έχετε μια σταθερή ρουτίνα για εβδομάδες ή μήνες και εξακολουθείτε να πονάτε, πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να έχετε υποστεί τραυματισμό και να χρειάζεται να ξεκουράσετε τον εν λόγω μυ.
Συμβουλευτείτε τον γυμναστή σας ή αν προπονείστε μόνοι, διακόψτε τη ρουτίνα σας και μιλήστε με το γιατρό σας.
Eπιπλέον προσοχή χρειάζεται αν ποτέ νιώσετε πόνο στις αρθρώσεις σας. Θα πρέπει να σταματήστε αμέσως αυτό που κάνετε και να ξεκουραστείτε, συμβουλευόμενοι πάλι έναν ειδικό.
Γενικά, είναι σημαντικό πάντα να ακούτε το σώμα σας. Αν το αγνοείτε, η άσκηση θα μπορούσε, όπως φαίνεται, να επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Rest day» με ενέργεια
Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ημερών ανάκαμψης από τη γυμναστική δεν μπορεί να είναι ίδιες για όλους.
Εάν θέλετε η «rest day» σας να είναι μια ενεργή μέρα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα με τα πόδια. Ένα 20λεπτο περπάτημα στη γειτονιά σας ακούγοντας το αγαπημένο σας podcast μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Μια ήπια συνεδρία γιόγκα με διαλογισμό θα μπορούσε επίσης να σας χαλαρώσει, χωρίς παράλληλα να είστε όλη μέρα αδρανείς.
Βέβαια, αν αισθάνεστε πως έχετε την ανάγκη να μην κάνετε τίποτα, απλά μην κάνετε!
Σε κάθε περίπτωση, ακούστε το σώμα σας. Εκείνο ξέρει…
Το θαυματουργό «stretching»
Οι διατάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποθεραπείας.
Ενώ θα σας κάνει καλό να τεντώσετε ολόκληρο το σώμα σας, εστιάστε στα σημεία που «δουλέψατε» περισσότερο κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησής σας την προηγούμενη μέρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε foam roller, λάστιχο και μπάλες μασάζ για να ανακουφίσετε τυχόν πόνους στους μύες.
Θυμηθείτε πως η αποκατάσταση δεν πρέπει να αφορά μόνο τις ημέρες που δεν προπονείστε. Είναι απαραίτητο να ξεκινά αμέσως μόλις τελειώσετε την προπόνηση.
Αφιερώνετε πάντα λίγο χρόνο για διατάσεις και χαλάρωση ως μέρος της αποθεραπείας σας αφού ολοκληρώσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα. Έτσι, το σώμα σας θα ανακάμψει πιο γρήγορα και πιθανότατα θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι την επόμενη μέρα.
Προσέξτε επίσης τα τρόφιμα που καταναλώνετε μετά την άσκηση. Ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, το καστανό ρύζι με τόνο, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωσή σας και τον ποιοτικό ύπνο.