Το λίπος στην κοιλιά περιλαμβάνει το υποδόριο και το σπλαχνικό, το οποίο βρίσκεται μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα και περιβάλλει όργανα όπως το πάγκρεας και το ήπαρ. Ενώ ένα υγιές επίπεδο σπλαχνικού λίπους είναι απαραίτητο για την προστασία αυτών των οργάνων, υψηλά επίπεδα έχουν συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως:
- Καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Εγκεφαλικό.
- Λιπώδη ηπατική νόσο.
- Ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου.
Παλαιότερες μελέτες εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ του αυξημένου σωματικού βάρους και του κινδύνου εμφάνισης άνοιας.
Σε μία από αυτές, αναφέρεται ότι το σπλαχνικό λίπος θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ έως και 15 χρόνια πριν από τη διάγνωση.
Άλλη έρευνα αποκάλυψε ότι τα υψηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους σε ηλικιωμένους ενήλικες σχετίζονται με γνωστική έκπτωση.
Πρόσφατα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Ρούτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ εξέτασαν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα με σχετικό οικογενειακό ιστορικό.
Η μελέτη
Για τις ανάγκες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Obesity», οι ερευνητές εξέτασαν 204 υγιείς ενήλικες με ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ στις οικογένειές τους. Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 60 έτη και το 60% αυτών ήταν γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία κοιλίας για τη μέτρηση του σπλαχνικού και του υποδόριου λίπους και σε μετρήσεις του γνωστικού και εγκεφαλικού τους όγκου.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι μεσήλικες άνδρες με οικογενειακό ιστορικό της νόσου Αλτσχάιμερ που είχαν υψηλότερες ποσότητες παγκρεατικού λίπους παρουσίασαν χαμηλότερο συνολικό όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο εν αντιθέσει με τις γυναίκες συμμετέχουσες.
«Αυτή είναι πιθανώς η μόνη μελέτη που διερεύνησε τον πιθανό ρόλο του παγκρεατικού λίπους στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία», δήλωσαν οι επικεφαλής ερευνητές.
«Ο διαβήτης και ο προδιαβήτης που εμφανίζονται λόγω της μειωμένης παγκρεατικής λειτουργίας συνδέονται σταθερά με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και η μελέτη μας υποδηλώνει πως το παγκρεατικό λίπος παίζει ρόλο σε αυτή τη συσχέτιση», τόνισαν οι ίδιοι.
Μεταβολική υγεία και εγκέφαλος
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία μιας πιο ολοκληρωμένης αξιολόγησης του κινδύνου και των στρατηγικών διαχείρισης της νόσου, εστιάζοντας όχι μόνο σε παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η γενετική και ο τρόπος ζωής, αλλά και σε μεταβολικούς παράγοντες, όπως η κατανομή του κοιλιακού λίπους.
«Όλες οι μελέτες θα μπορούσαν να παράσχουν πολύτιμες γνώσεις για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των παρεμβάσεων που στοχεύουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους ως προς τη γνωστική λειτουργία. Τροποποιήσεις στη διατροφή και προπονητικά προγράμματα που στοχεύουν ειδικά στη μείωση του κοιλιακού λίπους, φαίνεται να είναι προσεγγίσεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Αλτσχάιμερ», κατέληξαν οι ερευνητές.
Για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά
Οι κύριες αιτίες της συσσώρευσης του λίπους στην κοιλιά φαίνεται να είναι η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή.
Στοχεύστε σε μια ισορροπημένη διαστροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και χαμηλή σε ζάχαρη.
Επιπλέον:
- Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
- Κοιμηθείτε καλά και επαρκώς.
- Εφαρμόστε τεχνικές μείωσης του καθημερινού στρες, όπως οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η εξάσκηση της γιόγκα, περισσότερος χρόνος στη φύση κτλ.
- Παραμείνετε ενυδατωμένοι. Το νερό βοηθά, μεταξύ άλλων, στο αίσθημα πληρότητας, συμβάλλοντας στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης και κατ’ επέκταση στη μείωση της πιθανότητας συσσώρευσης λίπους (και) στην κοιλιά.