Μια νέα έκθεση για την κρίση στη ψυχική υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι νέοι βρίσκονται ολοένα και περισσότερο αντιμέτωποι με ψυχικές νόσους, οι οποίες εμποδίζουν σε μεγάλο βαθμό την είσοδό τους στην αγορά εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν ότι:
- Το 34% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών παρουσίασαν συμπτώματα ψυχικών διαταραχών όπως κατάθλιψη, άγχος ή διπολική διαταραχή το 2021 και το 2022, μια αξιοσημείωτη αύξηση από το 24% το 2000.
- Το 2022, το 40 % των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών με προβλήματα ψυχικής υγείας που εργάζονταν ήταν σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με το 35 % των συνομήλικών τους που δεν παρουσίαζαν τέτοια συμπτώματα.
- Οι νεαρές γυναίκες είχαν 1,5 φορά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ψυχικής υγείας σε σύγκριση με τους νεαρούς άνδρες.
- Το ένα τρίτο των μη πτυχιούχων με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι άνεργοι, σε σύγκριση με το 17% των πτυχιούχων με τα ίδια προβλήματα.
Πέραν της πανδημίας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην έξαρση των ψυχικών ασθενειών στους νέους.
«Οι οικονομικές συνέπειες της κακής ψυχικής υγείας είναι πιο έντονες για τους νέους που δεν πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, με έναν στους τρεις νέους μη πτυχιούχους με κοινή ψυχική διαταραχή να είναι σήμερα άνεργος», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
«Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση στην ψυχική υγεία, χρειαζόμαστε καλύτερες υπηρεσίες υποστήριξης στα κολέγια που σήμερα υπολειτουργούν, και πολύ καλύτερη παροχή για όσους επαναλαμβάνουν τις εξετάσεις, ώστε όλοι να έχουν προσόντα για να αξιοποιήσουν», καταλήγουν.
Η ψυχική υγεία των νέων εργαζομένων
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι έως και το 30% των νέων υποφέρουν σήμερα από κάποια ψυχική διαταραχή.
Οι διαταραχές που εμφανίζονται συχνότερα στους νέους είναι οι διαταραχές συμπεριφοράς και οι συναισθηματικές διαταραχές. Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βαλένθια (Ισπανία) σε 470 νέους έδειξε ότι:
- Το 21% από αυτούς έπασχαν ενδεχομένως από διαταραχή συμπεριφοράς.
- Το 17% έπασχαν από αγχώδη διαταραχή.
- Το 11% είχε ΔΕΠΥ.
- Το 4% έπασχε από διατροφική διαταραχή.
Προηγούμενη μελέτη για την ευημερία των εργαζομένων στη Βρετανία επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς Z και οι νέοι Millennials χάνουν μια μέρα εργασίας κάθε εβδομάδα λόγω αυτών των προβλημάτων.
Μάλιστα, οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών φαίνεται ότι χάνουν 48% περισσότερο παραγωγικό χρόνο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συναδέλφους τους.