Το 46%, των ανθρώπων που βρίσκονται σε σχέση διατηρούν τα οικονομικά τους χωριστά, για να μη χάσουν την οικονομική τους ανεξαρτησία.
Σχεδόν 2 στα 5 ζευγάρια, ή 39% των ζευγαριών που ζουν μαζί, συνδυάζουν πλήρως τα οικονομικά τους, είτε είναι παντρεμένα είτε όχι, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσίευσε το CNBC.
Οι ενήλικες, ωστόσο, της Generation Z, όσοι είναι, δηλαδή, μεταξύ 18 και 27 ετών, είναι πιο πιθανό να κρατήσουν τα οικονομικά τους εντελώς χωριστά από τον σύντροφό τους, σε ποσοστό 38%.
Η εν λόγω έκθεση βασίστηκε σε δημοσκόπηση 2.233 ενηλίκων στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων 1.124 ατόμων που ήταν παντρεμένοι ή ζούσαν με σύντροφο κατά τη στιγμή της έρευνας.
«Ένα πράγμα που προκύπτει είναι το άγχος τύπου: “Θα χάσω την αυτονομία μου αν συγχωνεύσω τα οικονομικά μου;”», δήλωσε η Λίνσεϊ Μπράιαν – Πόντβιν, ειδική σε θέματα συμπεριφοράς και χρηματοοικονομικών.
Η έρευνα διεξήχθη σε 1.659 ενήλικες στις ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου.
«Δεν θέλουμε ο σύντροφός μας να μετατραπεί σε ψευδο-γονέα. Όταν χάνουμε αυτήν την οικονομική ανεξαρτησία, έχουμε ξαφνικά αυτήν τη δυναμική των ελέγχων και των ισορροπιών έναντι της ισότητας», πρόσθεσε.
Γιατί η Gen Z κρατάει τα οικονομικά χωριστά
Από τα ζευγάρια που ζουν μαζί, το 36% όσων κερδίζουν λιγότερα από 50.000 δολάρια ετησίως στο εισόδημα του νοικοκυριού διατηρούν τα οικονομικά τους χωριστά.
Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα είναι συχνά νεότεροι ενήλικες.
Η διασταύρωση μεταξύ των νεαρών ενηλίκων, που είναι επίσης εκείνοι που έχουν χαμηλότερο εισόδημα, μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση ορισμένων από τις διαχωριστικές γραμμές.
«Σε ένα νοικοκυριό με χαμηλότερο εισόδημα μπορεί να είναι πιο πιθανό τα οικονομικά να παραμείνουν χωριστά για πολλούς λόγους», εξήγησε η Πόντβιν.
Μπορεί, επίσης, να υπάρχει ένα επίπεδο ντροπής για το ύψος του χρέους των φοιτητικών δανείων ή των πιστωτικών καρτών που έχουν οι νέοι ενήλικες, υπογράμμισε.
Τα ξεχωριστά οικονομικά μπορεί να τους επιτρέψουν να κρατήσουν αυτές τις οικονομικές προκλήσεις ιδιωτικές.
Η γενιά Z μεγάλωσε επίσης με ένα τηλέφωνο στο χέρι ή με εύκολη πρόσβαση σε εφαρμογές και τεχνολογία, κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές.
Ως εκ τούτου, μπορεί να μη βλέπουν την ανάγκη για κοινά οικονομικά, ειδικά όταν θα μπορούσαν εύκολα να συνεισφέρουν για μια κοινή δαπάνη μέσω εφαρμογών.
«Είναι πολύ πιο εύκολο να στέλνετε και να ζητάτε χρήματα μέσω πολλών διαφορετικών εφαρμογών. Είναι ένα μέρος απλώς της εμπλοκής με την τεχνολογία που έχουν και πώς αυτό το κομμάτι είναι λίγο πιο ομαλοποιημένο», σχολίασε η ίδια.
Τέλος στο «δικό σου, δικό μου και δικό μας»
Περίπου το 38% των ζευγαριών που συγκατοικούν κάνουν μια «μείξη» κοινών και ξεχωριστών λογαριασμών, ενώ το 24% κρατούν τα οικονομικά εντελώς χωριστά.
Ενώ η οικονομική ανεξαρτησία μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για ορισμένα ζευγάρια, υπάρχουν μερικά μπόνους στην «ένωση δυνάμεων».
Οι ειδικοί προτείνουν στα ζευγάρια να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σταθμίσουν μια οικονομική εικόνα «δικό σου, δικό μου και δικό μας», διότι μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να έχουν το καλύτερο και από τους δύο κόσμους: οι ατομικοί λογαριασμοί προσφέρουν κάποια οικονομική ανεξαρτησία εντός της σχέσης, παράλληλα με τους κοινούς λογαριασμούς για τις κοινές υποχρεώσεις.
Τα χρήματα μπορεί να αποτελέσουν κύρια πηγή διαφωνιών μεταξύ των ζευγαριών ή ακόμη και «οικονομική απιστία» ή την πρακτική να κρατάτε μυστικές ορισμένες αγορές ή οικονομικές πραγματικότητες.
Σχεδόν τα μισά ζευγάρια, δηλαδή το 48%, παραδέχθηκαν ότι έχουν πάρει κρυφά μια οικονομική απόφαση χωρίς να συμβουλευτούν τον σύντροφό τους