Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), είναι μια κοινή διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κράμπες, κοιλιακό άλγος, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Το ευερέθιστο έντερο, όσο ενοχλητικό και επίπονο κι αν είναι για κάποια άτομα, είναι μια καλοήθης κατάσταση, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί κυρίως με τροποποιήσεις στη διατροφή και στο συνολικό τρόπο ζωής.
Πρόσφατα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στo περιοδικό «Gut», θέλησε να ρίξει περισσότερο φως στις μεθόδους πρόληψης, εξετάζοντας την επίδραση 5 υγιεινών συνηθειών στον κίνδυνο εμφάνισης IBS.
Η έρευνα
Για τις ανάγκες της έρευνας, 64.286 άτομα με μέση ηλικία τα 55 έτη, παρακολουθήθηκαν για περίπου 12,5 χρόνια.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν διατροφικά ερωτηματολόγια και κατά τη διάρκεια της μελέτης, περίπου 961 ανέπτυξαν IBS (περίπου το 1,5% των συμμετεχόντων).
Οι συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής στις οποίες επικεντρώθηκαν οι ερευνητές ήταν:
- Η αποφυγή του καπνίσματος.
- Ο καλός ύπνος (τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ).
- Η τακτική άσκηση (μέτρια σωματική δραστηριότητα για 150 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα ή έντονη σωματική δραστηριότητα για 75 λεπτά ή περισσότερο την εβδομάδα).
- Η ισορροπημένη διατροφή.
- Η μέτρια έως καθόλου κατανάλωση αλκοόλ.
Τα ευρήματα
Αφού συνυπολογίστηκαν κι άλλοι παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο υψηλότερος ήταν ο αριθμός των υγιεινών συμπεριφορών, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης IBS.
Χαρακτηριστικά, μία υγιεινή συνήθεια συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο, δύο με 36% και τρεις έως πέντε με 42%.
Ωστόσο, φάνηκε να μην έχουν όλες οι συνήθειες την ίδια βαρύτητα ως προς την προστασία από το σύνδρομο. Τα μεγαλύτερα οφέλη παρείχαν:
- Ο ποιοτικός και επαρκής βραδινός ύπνος (μείωση του κινδύνου κατά 27%).
- Το υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (κατά 17%).
- Η αποφυγή του καπνίσματος (κατά 14%).
Αυτές οι συνήθειες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο ανεξάρτητα από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα (ηλικία, φύλο, εργασία ή άλλες επιλογές τρόπου ζωής).
Οι επιστήμονες εξήγησαν πως το κάπνισμα μπορεί να επιβραδύνει την κένωση του στομάχου από τις τροφές και σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε φούσκωμα και δυσκοιλιότητα.
Ο «κακός»- ανεπαρκής ύπνος με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αύξηση των φλεγμονωδών ουσιών που προκαλούν το σύνδρομο.
Ως προς την άσκηση, ανάμεσα στα πολλά οφέλη της είναι ότι μειώνει τη φλεγμονή στο έντερο και ρυθμίζει την εντερική μικροχλωρίδα, διαδικασίες που επίσης μπορούν να μας προστατεύσουν από την εμφάνιση του συνδρόμου.
Οι ερευνητές καταλήγοντας επισημαίνουν ότι άλλοι παράγοντες εξακολουθούν να παίζουν ρόλο και οι υπόλοιπες συνήθειες εξακολουθούν να προσφέρουν μόνο οφέλη στην υγεία μας.