Θέλετε να ξεχωρίσετε σε μια συνέντευξη για δουλειά ώστε να προσληφθείτε ή προσπαθείτε να κερδίσετε τη συμπάθεια του εργοδότη σας για να πάρετε προαγωγή; Ή μήπως θέλετε να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση στο ραντεβού σας;
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ βρήκαν πώς να σπάσετε τον πάγο και να ξεπεράσετε την αμηχανία: Κάντε μια ερώτηση και αμέσως θα φανείτε πιο άνετοι και φιλικοί στα μάτια του συνομιλητή σας.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα εξέτασε περισσότερες από 300 διαδικτυακές και διαπροσωπικές συνομιλίες μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους.
Για τις διαδικτυακές συνομιλίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μιλήσουν με κάποιο τυχαίο άτομο για 15 λεπτά.
Για τις διαπροσωπικές συνομιλίες, εξετάστηκαν δεδομένα από προηγούμενη μελέτη 110 ατόμων σε μια εκδήλωση speed-dating.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Personality and Social Psychology, δείχνουν ότι όσοι έκαναν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, ειδικά διευκρινιστικές ερωτήσεις (follow-up), θεωρούνταν πιο συμπαθείς.
Μάλιστα, στην περίπτωση του speed-dating, ήταν πιο πιθανό να κλείσουν και δεύτερο ραντεβού.
Μερικές φορές μάλιστα δεν συνειδητοποιούμε πόσο σημαντικό είναι το να έχουμε πράγματι κάποιον να μας ακούει, αλλά και από την άλλη πλευρά πόσο μεγάλη βοήθεια και συμπαράσταση προσφέρουμε κι εμείς με τη σειρά μας απλά και μόνο με το να ακούμε τους αγαπημένους μας, τους φίλους μας, ακόμα και αγνώστους.
Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτό το τρικ για να αναπτύξουν σχέσεις και να χτίσουν εμπιστοσύνη με συναδέλφους και προϊσταμένους.
Όσο περισσότερο γνήσιο ενδιαφέρον δείχνετε, τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σας εμπιστευτούν και να σας αποκαλύψουν κάτι βαθύ και ουσιαστικό για τον εαυτό τους, υποστηρίζουν ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
Οι «βαθιές σχέσεις» συχνά προκύπτουν από «αξιομνημόνευτες» συζητήσεις
«Οι συμπληρωματικές ερωτήσεις δείχνουν ότι ένα άτομο όχι μόνο ακούει, αλλά δείχνει επίσης ενδιαφέρον. Επιπλέον δείχνουν φροντίδα, επαλήθευση και κατανόηση», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η τάση να εστιάζουμε στον εαυτό μας όταν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους είναι λανθασμένη», τονίζουν.
Οπότε αντί να προσπαθείτε να κυριαρχήσετε τη συζήτηση, απλώς επικεντρωθείτε στο να μάθετε απλώς περισσότερα για το άλλο άτομο.
Μεταξύ των βασικών προβλημάτων επικοινωνίας, είναι η συνεχής διακοπή του συνομιλητή και η βιασύνη των ατόμων να βγάλουν συμπεράσματα.
Επιπλέον, ο καταιγισμός ερωτήσεων χωρίς να ακούτε πραγματικά, να παρακολουθείτε το άλλο άτομο ή να επιτρέπετε φυσικές στιγμές σιωπής ή χιούμορ, μάλλον δεν θα σας εξασφαλίσει ένα δεύτερο ραντεβού.
Η υποβολή ερωτήσεων σε στυλ συνέντευξης είναι ένας μονόλογος, όχι ένας διάλογος. Αυτή η μονόπλευρη κατάσταση μπορεί να εμποδίσει το ρομαντισμό να ανθίσει.
Τέλος, είναι προφανές πως ούτε η σιωπή ωφελεί. Αφήνοντας τα θέματα να «πέσουν» κάτω προδίδει μια κατάσταση ανίας και αδιαφορίας, επομένως κανείς δεν απολαμβάνει το ραντεβού.