Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη.
Ενώ η άσκηση συνιστάται, συνήθως, παράλληλα με την ψυχοθεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα είδος γυμναστικής.
Για το σκοπό αυτό, μια ομάδα ερευνητών εξέτασε 218 μελέτες με περισσότερους από 14.000 συμμετέχοντες, συγκρίνοντας την άσκηση με καθιερωμένες θεραπείες κατάθλιψης.
Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο The BMJ οι ερευνητές κατέγραψαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης μέσω διαφόρων ασκήσεων, συμπεριλαμβανομένων του χορού, του περπατήματος, του τζόκινγκ, της γιόγκα, της προπόνησης ενδυνάμωσης, των αερόβιων ασκήσεων και του tai chi.
Ο συνδυασμός της άσκησης με την ψυχοθεραπεία ή τα συνταγογραφούμενα φάρμακα φάνηκε να βελτιώνει τα αποτελέσματα της θεραπείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδραση των ασκήσεων διέφερε ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.
Για παράδειγμα, ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης απέδωσε καρπούς στις γυναίκες, η γιόγκα ήταν πιο ευεργετική για τους άνδρες.
Επιπλέον, ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μεγαλύτερους ενήλικες, ενώ τα νεότερα άτομα επωφελήθηκαν περισσότερο από την προπόνηση ενδυνάμωσης.
Συνολικά, αν και οι ήπιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η γιόγκα προσέφεραν σπουδαία οφέλη, οι έντονες ασκήσεις όπως το τρέξιμο και η διαλειμματική προπόνηση ήταν ακόμη πιο επωφελείς.
Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν η γυμναστική να συμπεριληφθεί στις βασικές προσεγγίσεις για την διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μιας και σύμφωνα με έρευνά τους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η συμβουλευτική.
Πόση άσκηση είναι αρκετή
Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα από το University of Limerick στην Ιρλανδία:
- Μια «δόση» σωματικής δραστηριότητας ισοδύναμη με 20 λεπτά την ημέρα μέτριας έως έντονης έντασης, πέντε ημέρες την εβδομάδα, συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο ποσοστό συμπτωμάτων κατάθλιψης και 43% χαμηλότερες πιθανότητες μείζονος κατάθλιψης.
- Συγκεκριμένα, «δόσεις» ισοδύναμες με 30 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας συσχετίστηκαν με 7% χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης και 44% χαμηλότερες πιθανότητες μείζονος κατάθλιψης.
- Όταν αυτές αυξήθηκαν στα 60 λεπτά συσχετίστηκαν με 16% χαμηλότερο κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης και 41% χαμηλότερες πιθανότητες μείζονος κατάθλιψης.
- Στα 120 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας ο κίνδυνος καταθλιπτικών συμπτωμάτων μειώθηκε κατά 23% ενώ οι πιθανότητες της μείζονος κατάθλιψης κατά 49%.