Δεν είναι μυστικό ότι το περπάτημα είναι ευεργετικό για τη συνολική μας υγεία, αλλά το «νέο» τρεντ που μας προτρέπει να το δοκιμάσουμε ανάποδα πού ακριβώς αποσκοπεί; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το καλοκαίρι του 1817, ένας Αγγλος ονόματι Ντάρμπι Στίβενς άρχισε να περπατά προς τα πίσω. Ο λόγος; Ενα στοίχημα που περιελάμβανε χρηματική ανταμοιβή. Αν και ο ίδιος είναι άγνωστο αν τα κατάφερε, πολλοί ακολούθησαν το παράδειγμά του ανά τα χρόνια. Και παρόλο που αρχικά η… παράξενη αυτή πρόκληση κατακρίθηκε, σήμερα φαίνεται όχι μόνο να επανέρχεται δυναμικά, αλλά και να υπόσχεται ως ανταμοιβή κάτι πολύ πιο σπουδαίο από τα χρήματα: την υγεία και την ευεξία μας.
Μια… ρετρό τάση
Η πρακτική του περπατήματος προς τα πίσω για λόγους υγείας πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στη μακρινή Κίνα και με την πάροδο του χρόνου προσέλκυσε την προσοχή ερευνητών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ως ένας τρόπος βελτίωσης των αθλητικών επιδόσεων και οικοδόμησης μυϊκής δύναμης. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται στη φυσικοθεραπεία για ανακούφιση από πόνους στην πλάτη και τη μέση, προβλήματα στο γόνατο καθώς και σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες επιπλέον υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στις γνωστικές ικανότητες όπως η μνήμη, ο χρόνος αντίδρασης και οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Η αμερικανίδα καθηγήτρια δρ Τζανέτ Ντουφέκ, ειδική στην κινησιολογία και τις διατροφικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, ερευνά το ανάποδο περπάτημα για περισσότερα από 20 χρόνια. Με τη βοήθεια των συναδέλφων της αποκάλυψε σε έρευνα πως το περπάτημα προς τα πίσω για μόλις 10-15 λεπτά την ημέρα σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων αύξησε την ευελιξία των οπίσθιων μηριαίων σε υγιείς φοιτητές. Ενίσχυσε επίσης τους μυς της πλάτης που είναι υπεύθυνοι για τη σταθερότητα και την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης.
Τι άλλο γνωρίζουμε σήμερα
Αυτό το είδος προπόνησης φαίνεται να:
Δυναμώνει τον κορμό
Οι μύες του κορμού ενεργοποιούνται ενώ κανείς περπατά ανάποδα. Βελτιωμένη μυϊκή δύναμη σημαίνει καλύτερη ισορροπία και κατ’ επέκταση μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Συνεπάγεται επίσης πρόληψη πτώσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά μεγαλώνοντας. Χαρακτηριστικά, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ακαδημαϊκή επιθεώρηση «International Journal of Environmental Research and Public Health», οι συμμετέχοντες που περπατούσαν προς τα πίσω στον διάδρομο για 30 λεπτά 3 φορές την εβδομάδα αύξησαν τον ρυθμό βαδίσματος και τη σταθερότητά τους σε ένα διάστημα μόλις 4 εβδομάδων.
«Χτίζει» τους μυς των ποδιών
Υπάρχουν και ορισμένοι μύες στο πίσω μέρος των ποδιών που σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούμε. Περπατώντας ανάποδα, οι μύες αυτοί γυμνάζονται και επειδή αναγκαζόμαστε να κάνουμε μικρότερα και συχνότερα βήματα, πέραν της ενίσχυσης της αντοχής των κάτω άκρων, μειώνεται και η επιβάρυνση των αρθρώσεων.
«Καίει» θερμίδες
Μελέτες δείχνουν ότι αυτή η αντίστροφη κίνηση δαπανά περισσότερη ενέργεια σε σύγκριση με το κανονικό περπάτημα προς τα εμπρός («καίει» σχεδόν 40% περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό). Μάλιστα, μελέτη σε γυναίκες που δημοσιεύθηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής αποκάλυψε πως το ανάποδο περπάτημα (ή τρέξιμο) αποτελεί μια εξαιρετική αερόβια άσκηση με θετική επίδραση στην καρδιοαναπνευστική ικανότητα, την απώλεια βάρους και τη συνολική σύνθεση του σώματος σε σχετικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Πώς θα ξεκινήσετε με ασφάλεια
Αν κάνετε τακτικά άσκηση, μπορείτε να προσθέσετε ποικιλία στο προπονητικό σας πρόγραμμα, δοκιμάζοντας αυτό το τρεντ. Αν και ακούγεται απλό, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και εύκολο. Χρειάζεται κι αυτό την τεχνική του:
- Κάντε ένα βήμα πίσω ακουμπώντας το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας και ύστερα τη φτέρνα σας.
- Συγχρονίστε την κίνηση των χεριών σας σε κάθε βήμα.
- Διατηρήστε τον κορμό σας όρθιο και το στήθος σας ψηλά.
Για την ασφάλειά σας είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους: στο σπίτι (αφού βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν αντικείμενα στον χώρο που θα σας θέσουν σε κίνδυνο τραυματισμού) ή στον διάδρομο με αργή ταχύτητα και ενώ στηρίζετε τα χέρια σας. Αν είστε έξω, θα πρέπει να βρείτε ένα ασφαλές περιβάλλον χωρίς εμπόδια, π.χ. μια ανοιχτωσιά σε ένα πάρκο ή στο ταρτάν του σταδίου (όταν δεν έχει κόσμο). Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε στο νερό, στην πισίνα ή στη θάλασσα. Μην ξεχνάτε: πριν από οποιαδήποτε αλλαγή στο προπονητικό σας πρόγραμμα, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον γυμναστή σας.
Θυμηθείτε επιπλέον να:
- Κάνετε προθέρμανση.
- Ξεκινήσετε αργά και να αυξάνετε σταδιακά την ένταση.
- Κάνετε εναλλαγές μεταξύ του περπατήματος προς τα πίσω και προς τα εμπρός.
Τι λέτε; Ετοιμοι να φορέσετε τα αθλητικά σας και να βάλετε… όπισθεν;
*ΠΗΓΗ: Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Ειδικό Ένθετο Τρέχω