Μέχρι πρότινος θεωρούσαμε ότι τα επιτυχημένα ζευγάρια χρησιμοποιούν μια ιδιαίτερη, κωδικοποιημένη «γλώσσα» για να επικοινωνούν.

Πριν από 32 χρόνια ο Γκάρι Τσάπμαν έγραψε ένα βιβλίο που περιέγραφε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εκφράζουμε την αγάπη μας σε μια σχέση – με μια από τις 5 γλώσσες της αγάπης (λόγια επιβεβαίωσης, ποιοτικός χρόνος, σωματική επαφή, πράξεις φροντίδας και δώρα).

Η ιδέα είναι ότι ο καθένας μας έχει το δικό του τρόπο να εκφράζει και να λαμβάνει την αγάπη.

Νέα μελέτη από το Current Directions in Psychological Science υποστηρίζει ότι η αγάπη μοιάζει τελικά περισσότερο με μια ισορροπημένη διατροφή στην οποία οι άνθρωποι χρειάζονται ποικιλία τροφών και βασικών θρεπτικών συστατικών…

Μια ισορροπημένη «διατροφή» η οποία περιλαμβάνει και τις 5 γλώσσες αγάπης είναι απαραίτητη προκειμένου να «μαγειρευτεί» μια μακροχρόνια σχέση

Αν και οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν αν καταναλώνουν μόνο κάποια συστατικά (π.χ. υδατάνθρακες), τελικά χρειαζόμαστε όλα τα βασικά διατροφικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, μέταλλα), για να είμαστε στη βέλτιστη φυσική κατάσταση.

Έτσι και τα ζευγάρια μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν με επιτυχία τις σχέσεις τους, ακόμη κι αν τους λείπει ένα «θρεπτικό συστατικό», όπως η σωματική επαφή.

Οι καλύτερες σχέσεις, όμως, είναι εκείνες στις οποίες οι σύντροφοι περνούν χρόνο μαζί, βοηθούν και υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, αλλά διατηρούν και τη σωματική επαφή.

Σκοπός είναι να προσφέρουμε όλες τις εκφράσεις αγάπης στο «τραπέζι» ώστε ο καθένας να παίρνει ό,τι χρειάζεται από το «μενού» σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.

Άλλωστε οι ανάγκες μας αλλάζουν συνεχώς.

Ενώ μπορεί να νομίζετε ότι καταλαβαίνετε την πρωταρχική σας γλώσσα αγάπης, αν έχετε περάσει από μια σημαντική μετάβαση στη ζωή σας, οι προτεραιότητες και οι επιθυμίες σας δεν είναι πια οι ίδιες.

Η γλώσσα της αγάπης που κάποτε πυροδοτούσε τη σύνδεση μπορεί τώρα να μοιάζει με μια ξένη γλώσσα που δεν μπορείτε να «μιλήσετε». Ίσως αισθάνεσθε σαν να «σκοντάφτετε» στις λέξεις χωρίς να καταλαβαίνετε τι κάνετε λάθος.

Μια νέα μητέρα, παραδείγματος χάρη, μπορεί να διαπιστώσει ότι σε αυτή τη φάση της ζωή της οι πράξεις φροντίδας είναι η πιο σημαντική γλώσσα αγάπης της, ενώ παλαιότερα ήταν τα λόγια επιβεβαίωσης.