Γνωρίζαμε ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αλλά τώρα, νέα μελέτη σε ενήλικες με προϋπέρταση (αρχικά στάδια υπέρτασης), υποστηρίζει ότι το Tai Chi είναι πιο αποτελεσματικό κι από την αερόβια άσκηση.
Το Tai Chi είναι η απλουστευμένη ονομασία του Tai Chi Chuan.
Πρόκειται για μια παραδοσιακή κινεζική πολεμική τέχνη, που βασίζεται σε ήπιες, αργές και σχεδόν χορευτικές κινήσεις.
Καθώς οι ασκήσεις γίνονται πάντα σε συνδυασμό με σωστή αναπνοή, βοηθάνε αρκετούς ασκούμενους να χαλαρώσουν, να διώξουν το στρες και κατ’ επέκταση να ρίξουν την πίεση.
Ερευνητές του China Academy of Chinese Medical Sciences είδαν ότι οι συμμετέχοντες που έκαναν Tai Chi για ένα χρόνο είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της συστολικής πίεσης (-7,01 mm Hg) σε σύγκριση με εκείνους που έκαναν ποδήλατο ή έτρεχαν 4 φορές την εβδομάδα για το ίδιο χρονικό διάστημα (-4,61 mm Hg).
Η ομάδα Tai Chi είχε, επίσης, καλύτερα αποτελέσματα σε μετρήσεις 24ωρης βάσης, ιδιαίτερα τη νύχτα – γεγονός που υποδεικνύει σταθερή επίδραση στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι με την ευκολία πρακτικής και τις ελάχιστες απαιτήσεις του, το Tai Chi αποτελεί υποσχόμενη μέθοδο για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου προσφέροντας μια εναλλακτική, προσβάσιμη και ευχάριστη οδό για καλύτερη υγεία.
Τα οφέλη του Tai Chi
Οι ρίζες του Tai Chi εντοπίζονται στην κινεζική ιατρική και πρόκειται για μια μέθοδο άσκησης με ιστορία εκατοντάδων χρόνων.
Προηγούμενες μελέτες επισημαίνουν ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με οστεοαρθρίτιδα να διαχειριστούν τον χρόνιο πόνο, άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα να βελτιώσουν το εύρος κίνησής τους και άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και γενικά καλύτερη διάθεση.
Ειδικοί στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ λένε ότι οι αργές κινήσεις που εμπλέκονται στην κινεζική πολεμική τέχνη του Tai Chi μπορούν να βελτιώσουν την ισορροπία, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και μπορεί ακόμη και να προστατεύσουν από την απώλεια οστικής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία.
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, αναφέρει ότι η εξάσκηση του Tai Chi μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και της μνήμης σε άτομα με ήπια γνωστική εξασθένιση.
Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, έδειξε ότι η εξάσκηση της πρακτικής για παρατεταμένη χρονική περίοδο θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον.