Αν πηγαίνετε κάθε μέρα με τα πόδια στη δουλειά, φαίνεται να κινδυνεύετε λιγότερο από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αν και είναι γνωστό ότι το τακτικό γρήγορο περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας (UEF) θέλησαν να εξετάσουν πόσος ακριβώς χρόνος χρειάζεται ώστε οι εργαζόμενοι που έχουν αυτή τη συνήθεια να αποκομίσουν τα οφέλη.
Ας δούμε τα συμπεράσματά τους όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία.
Η μελέτη
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη διαδρομή από και προς τη δουλειά για περισσότερους από 6.000 εργαζόμενους άνδρες και γυναίκες. Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν επίσης σε εξετάσεις αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό (C- αντιδρώσα πρωτεΐνη-CRP).
Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό «European Journal of Public Health», έδειξαν ότι μια καθημερινή μετακίνηση μετ’ επιστροφής με τα πόδια διάρκειας συνολικά 15 λεπτών ή λίγο περισσότερο, οδήγησε σε μια μικρή μείωση – περίπου 7% – στα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης σε σύγκριση με τα άτομα που μετακινούνταν με το αμάξι ή χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια τέτοια μείωση είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς.
Αλλά όσοι περπατούσαν για 45 περίπου λεπτά συνολικά είχαν επίπεδα CRP σχεδόν 18% χαμηλότερα από τους υπόλοιπους.
Επομένως, οι ίδιοι επεσήμαναν πως το καθημερινό περπάτημα στη δουλειά θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αλλά μόνο εάν μιλάμε για μια αρκετά μεγάλη βόλτα.
«Τα ευρήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αφύπνιση για εκατομμύρια ανθρώπους που επί του παρόντος πηγαινοέρχονται στην εργασία τους με αυτοκίνητο ή με τα μέσα», αισιοδοξούν οι ερευνητές.
Αλήθεια, πόσοι από εμάς κάνουμε αυτό το καθημερινό δρομολόγιο με τα πόδια;
Παλαιότερη δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι το 40% των ατόμων θεωρούσε ότι ένα 30λεπτο περπάτημα σε οποιονδήποτε προορισμό ήταν πολύ μακριά για να το διανύσει κανείς με τα πόδια και μόνο το 7% των εργαζομένων επέλεγαν να περπατήσουν από και προς τη δουλειά τους.
Οι ερευνητές βέβαια χρόνια τονίζουν ότι η λεγόμενη «ενεργητική μετακίνηση», όπως το περπάτημα, θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία μας, «καταπολεμώντας» τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.
Όσον αφορά τη συγκεκριμένη έρευνα, «45 λεπτά περπάτημα την ημέρα, κι ας μην αφορούν τη μετακίνησή μας στη δουλειά, συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Επομένως είναι καιρός να σκεφτούμε σοβαρά μικρές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής μας ώστε να το ενσωματώσουμε στη ρουτίνα μας», κατέληξαν οι επιστήμονες.