Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο έχει γίνει κύρια πηγή πληροφόρησης για ιατρικά θέματα, ωστόσο επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο «cyberchondria» ή αλλιώς το να ψάχνετε τα συμπτώματά σας στο Google μπορεί να βλάπτει την υγεία σας.
Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι το 90% των χρηστών του διαδικτύου έχουν αναζητήσει πληροφορίες για την υγεία τους σε διάφορους ιστότοπους και το 33% έψαξε τη διάγνωση μιας πάθησης.
Οι αριθμοί εκτοξεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Το πρόβλημα είναι ότι οι πληροφορίες που θα βρείτε είναι αρκετά γενικές και μπορεί να σας αγχώσουν και να σας κάνουν να πιστέψετε ότι έχετε μια σοβαρή, ή ακόμη και θανατηφόρα, πάθηση – παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποιον επαγγελματία ιατρό.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε, ότι ο καθένας από εμάς είναι ξεχωριστός και το σώμα σας έχει έναν μοναδικό τρόπο αντίδρασης στις ασθένειες, που μπορεί να διαφέρει από κάποιο άλλο άτομο που βρήκατε στο διαδίκτυο και είχε παρόμοια συμπτώματα με εσάς.
Τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε cyberchondria
Μπορεί να σας είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε την cyberchondria στον εαυτό σας, λόγω του τρόπου με τον οποίο το άγχος λειτουργεί και επηρεάζει τη σκέψη σας. Μπορεί, όμως, να είναι ευκολότερο για έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν επαγγελματία υγείας.
Μια ομάδα ερευνητών επιχείρησε να δημιουργήσει ένα εργαλείο μέτρησης της σοβαρότητας του φαινομένου, που ονομάστηκε «Cyberchondria Severity Scale».
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Anxiety Disorders, μερικά από τα πιο κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:
- Ξοδεύετε τουλάχιστον 1 έως 3 ώρες για να αναζητήσετε τα συμπτώματά σας στο διαδίκτυο.
- Οι διαδικτυακές αναζητήσεις σας σάς κάνουν να αισθάνεστε αγχωμένοι και ανήσυχοι
- Η ανάγκη αναζήτησης πληροφοριών για την υγεία μοιάζει ψυχαναγκαστική και είναι δύσκολο να αντισταθείτε.
- Φοβάστε ότι έχετε πολλές ασθένειες και όχι μόνο μία ή δύο.
- Δυσπιστείτε στις απαντήσεις που λαμβάνετε από έναν επαγγελματία υγείας.
Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το άγχος σας μπορεί να οφείλετε για κάποια από τα σωματικά σας συμπτώματα, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και πονοκεφάλους.
Επιπλέον, μπορεί να έχει επιπτώσεις στις σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένειά σας ή να επιβαρύνει την εργασία σας, εάν δηλώνετε συνεχώς άρρωστοι.
Μπορεί να έχει ακόμη και οικονομικό αντίκτυπο, αν υποβάλλεστε τακτικά σε ιατρικές εξετάσεις.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Τα άτομα με κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή μπορεί να είναι πιο επιρρεπή στην cyberchondria, επειδή αυτές οι καταστάσεις ψυχικής υγείας τους κάνουν πιο επιρρεπείς στην ανησυχία.
Μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε cyberchondria αν έχετε προσωπική εμπειρία με μια ασθένεια.
Για παράδειγμα, αν βιώσετε έναν θάνατο στην οικογένειά σας – ιδιαίτερα αν είναι ξαφνικός – ή αν κάποιος κοντινός σας άνθρωπος έχει νοσήσει, μπορεί να ανησυχείτε για τη δική σας υγεία.
Οι νέοι γονείς μπορεί να αναπτύξουν άγχος που σχετίζεται με την υγεία του βρέφους τους.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Current Psychology υποστηρίζει ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν cyberchondria.