Να τρέχω πιο γρήγορα ή να τρέχω πιο πολύ; Υπάρχει μία απάντηση που να ταιριάζει σε όλους; Αν προτιμάτε να διανύετε μεγάλες αποστάσεις με αργό ρυθμό, ίσως δεν είναι ωφέλιμο να γυρνάτε τελείως την πλάτη σας στην αυξημένη ταχύτητα στο τρέξιμο. Το να μην προκαλείτε το σώμα σας πότε πότε με σπριντ, δεν θα σας βοηθήσει να αποκομίσετε σημαντικά οφέλη που θα σας κάνουν τελικά καλύτερο δρομέα.
Από την άλλη πλευρά, το να κάνετε μόνο έντονες και σύντομες προπονήσεις, ίσως πάλι να μην είναι η καλύτερη ιδέα από διάφορες απόψεις. Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια δεδομένα που ίσως σας διευκολύνουν να επιλέξετε…
Τι κερδίζετε τρέχοντας πιο γρήγορα
- «Καίτε» περισσότερο λίπος και θερμίδες: Οταν τρέχετε πιο αργά, οι ενεργειακές απαιτήσεις είναι λογικό να είναι χαμηλότερες. Η υψηλή ένταση όμως «αναγκάζει» το σώμα να χρησιμοποιεί λίπος και υδατάνθρακες για να ανταπεξέλθει. Σαν αποτέλεσμα, καίτε περισσότερες θερμίδες, ακόμα κι αν τρέχετε για σύντομο χρονικό διάστημα.
- Ενεργοποιείτε περισσότερες μυϊκές ίνες: Ο αργός ρυθμός στο τρέξιμο σημαίνει χαμηλότερη εμπλοκή των μυικών ινών και του νευρικού συστήματος. Η επιτάχυνση ασκεί μεγαλύτερη πίεση στους μυς προκαλώντας τους ένα ωφέλιμο είδος άγχους που ενθαρρύνει το σώμα να προσαρμοστεί, βελτιώνοντας τη συνολική φυσική σας κατάσταση.
Τι κερδίζετε τρέχοντας πιο χαλαρά μεγαλύτερες αποστάσεις
- Βελτιώνετε τη μυϊκή αντοχή: Η μυϊκή αντοχή είναι με απλά λόγια η ικανότητα του σώματος να είναι δραστήριο για μεγάλο χρονικό διάστημα και να μετατρέπει το οξυγόνο σε ενέργεια με μεγαλύτερη ευκολία (αεροβική αντοχή).
- Κάνετε καλό στην καρδιά σας: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ακαδημαϊκή Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας αποκάλυψε ότι το αργό τρέξιμο ακόμη και για μόλις πέντε λεπτά την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Πού να αφιερώσετε τελικά την προπόνησή σας
Αν θέλετε να παίρνετε μια… δόση τρεξίματος κάθε μέρα, καλύψτε μεγαλύτερες αποστάσεις. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε χαλαρό τζόγκινγκ μιας και όταν τρέχετε σε καθημερινή βάση, οι μεγάλες διαδρομές με αργό ρυθμό επιτρέπουν στο σώμα να ανακάμψει. Αν προτιμάτε να έχετε πολλές μέρες ξεκούρασης στη ρουτίνα σας, τρέξτε πιο γρήγορα. Οταν τρέχετε λίγες φορές την εβδομάδα, η αυξημένη ταχύτητα θα σας χαρίσει περισσότερα οφέλη αφού σε αυτήν την περίπτωση το σώμα έχει τον χρόνο που χρειάζεται για να ξεκουράζεται επαρκώς ενδιάμεσα. Ιδανικά ωστόσο, παραμείνετε ευέλικτοι και κάντε έναν συνδυασμό. Τόσο οι μεγάλες όσο και οι γρήγορες διαδρομές εναλλάξ προσφέρουν ποικιλία στην προπόνηση και τα μέγιστα δυνατά οφέλη υγείας.
Το τελικό συμπέρασμα
Το αν θα τρέχετε πιο γρήγορα ή περισσότερο εξαρτάται κυρίως από το πόσο χρόνο και ενέργεια θέλετε και μπορείτε να αφιερώσετε στις διαδρομές σας. Αν και στην καλύτερη περίπτωση η ρουτίνα σας θα πρέπει να έχει εναλλαγές, η ιδανική προπόνηση είναι τελικά εκείνη που σας ευχαριστεί και στην οποία θα παραμείνετε πιστοί μακροπρόθεσμα.