Η «πολλή» γυμναστική μπορεί να μας κάνει να περιορίσουμε καθημερινές σωματικές δραστηριότητες που αν και δεν τους φαίνεται, «μετρούν» για άσκηση. Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε μετα-ανάλυση από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Nutrition Reports».
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, το εύρημα αυτό συνδέεται άμεσα με το βάρος μας και μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όσους προσπαθούν να χάσουν κάποια κιλά αλλά δεν βλέπουν αποτελέσμα.
Μας «αξίζει»;
Μπορεί το συναίσθημα να σας είναι γνώριμο. Ύστερα από μια απαιτητική προπόνηση, θεωρείτε ότι σας αξίζει επιπλέον ξεκούραση στον καναπέ και να πάρετε το ασανσέρ αντί να ανεβείτε στη δουλειά από τις σκάλες.
Ένα ευρύ φάσμα μελετών που εξετάστηκαν (το 67%) δείχνουν ότι καθώς αυξάνει κανείς τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησής του, τείνει να τεμπελιάζει περισσότερο όσον αφορά καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, ως «ανταμοιβή» για τη σκληρή του προσπάθεια.
«Η τάση μας να είμαστε λιγότερο δραστήριοι εκτός του χρόνου άσκησης είναι πιθανώς ένα μείγμα φυσιολογικών ψυχολογικών και σωματικών μηχανισμών. Η ανάγκη για ανταμοιβή μπορεί να προκύψει επειδή πολύ απλά νιώθουμε κουρασμένοι μετά από μια προπόνηση και αυτή η παράλειψη απλών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα μια μεγάλη βόλτα με το σκύλο, μπορεί να αποτελεί ακόμα και ένα ασυνείδητο κίνητρο για να συνεχίσουμε την άσκηση», εξηγούν οι ερευνητές.
«Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι κάποιος είναι εύκολο να οδηγηθεί σε υπερκατανάλωση φαγητού ύστερα από την προπόνηση, η έρευνα δείχνει πως αυτό το είδος ανταμοιβής είναι στην πραγματικότητα σπάνιο», αναφέρουν οι ίδιοι.
Το «κλειδί» είναι η ισορροπία
«Θεωρητικά, το ενεργειακό έλλειμμα που προκύπτει από την αύξηση της ποσότητας της άσκησης θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους. Στην πράξη, βλέπουμε ότι η απώλεια είναι συχνά λιγότερη από την αναμενόμενη. Αυτό υποδηλώνει ότι κάτι κάνουμε λάθος. Όλες οι σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητας είναι σημαντικές και καλό είναι να μην τις παραλείπουμε. Χαρακτηριστικά, μία από τις μελέτες έδειξε ότι η μείωση των απλών καθημερινών δραστηριοτήτων για τα άτομα που προπονούνταν πολύ, είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη απώλεια βάρους από το αναμενόμενο κατά 22%», επισημαίνουν οι ερευνητές.
«Επί του παρόντος, τα προγράμματα απώλειας βάρους περιλαμβάνουν άσκηση και χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων. Από εδώ και στο εξής είναι μάλλον ωφέλιμο να τονίζεται η σημασία του να είναι κανείς δραστήριος σε καθημερινή βάση, πέραν της προπόνησης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι που είχαν θετικά συναισθήματα και απολάμβαναν τη γυμναστική, έτρωγαν λιγότερο και επομένως πέτυχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από εκείνους που πίστευαν ότι η άσκηση ήταν δύσκολη και δεν τους προσέφερε ευχαρίστηση.
Αυτό δείχνει ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες δεν πρέπει να υποτιμώνται καθώς παίζουν και αυτοί με τη σειρά τους ρόλο στο εάν η fitness ρουτίνα σας θα είναι αποδοτική ή όχι. Αυτό επιπλέον σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε τον τύπο άσκησης που είναι κατάλληλος για εσάς και σας αρέσει πραγματικά», προτρέπουν οι επιστήμονες.