Η μνήμη είναι μια θεμελιώδης λειτουργία του εγκεφάλου που με τα χρόνια μπορεί να μειωθεί, μειώνοντας παράλληλα και την ποιότητα της ζωής μας. Σίγουρα κάποια πράγματα όσον αφορά το πέρασμα του χρόνου και τις επιπτώσεις του δεν είναι στο χέρι μας. Υπάρχουν όμως άλλα που μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε αυτή τη διαδικασία και να περιορίσουμε απειλητικές για τη ζωή μας νόσους, όπως η άνοια.
Τι προτείνουν λοιπόν οι επιστήμονες;
Η μελέτη
Ένας συνδυασμός θετικών υγιεινών συνηθειών σχετίζεται με βραδύτερο ρυθμό μείωσης της μνήμης, συμπέραναν σε μελέτη ερευνητές από το Εθνικό Κέντρο Νευρολογικών Διαταραχών στο Πεκίνο.
Στη μελέτη συμμετείχαν 29.000 ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών χωρίς προβλήματα γνωστικής λειτουργίας.
Στην αρχή της μελέτης, η λειτουργία της μνήμης των συμμετεχόντων μετρήθηκε μέσω τεστ. Επιπλέον, έγινε έλεγχος για ένα συγκεκριμένο γονίδιο (APOE), το οποίο αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια, τα άτομα παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια με περιοδικές αξιολογήσεις.
Οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν για μια σειρά από συνήθειες ενός υγιεινού τρόπου ζωής που περιελάμβαναν:
- Υγιεινή διατροφή
- Τακτική άσκηση
- Ενεργή κοινωνική ζωή
- Δραστηριότητες ανάπτυξης της γνωστικής λειτουργίας
- Αποφυγή του καπνίσματος
- Αποφυγή του αλκοόλ
Με βάση τη βαθμολογία τους η οποία κυμαινόταν από 0 έως 6, οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν σε ομάδες:
- Εκείνους που είχαν υιοθετήσει από 4 έως 6 από τις παραπάνω συνήθειες
- Άτομα που ακολουθούσαν 2 με 3
- Εκείνους που δεν είχαν καμιά από αυτές ή μόνο 1
Ως καλή διατροφή, οι ερευνητές όρισαν την κατανάλωση τουλάχιστον 7 από τις εξής 12 ομάδες τροφίμων στις συνιστώμενες ποσότητες: Φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, αλάτι, λάδι, αυγά, δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και τσάι.
Το γράψιμο, το διάβασμα και τα παιχνίδια μνήμης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα θεωρήθηκαν καλοί δείκτες εξάσκησης της γνωστικής λειτουργίας. Ως προς τις υπόλοιπες συνήθειες, ως «καλές» όρισαν: Την μέτριας έντασης άσκηση για περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα ή την έντονη για 75, την μη κατανάλωση αλκοόλ και την αποφυγή ή τη διακοπή του καπνίσματος.
Όσον αφορά τις κοινωνικές επαφές, ως υγιές όρισαν δραστηριότητες όπως επισκέψεις σε οικογένεια και φίλους ή ψυχαγωγικές εξόδους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που πιθανόν θα επηρέαζαν τα αποτελέσματα, οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι κάθε μεμονωμένη υγιής συνήθεια συσχετίστηκε με βραδύτερη από το μέσο όρο μείωση της μνήμης σε βάθος δεκαετίας.
Διατηρώντας τη μνήμη μας «κοφτερή»
Η υγιεινή διατροφή είχε την ισχυρότερη επίδραση στην επιβράδυνση της μείωσης της μνήμης, ακολουθούμενη από τις δραστηριότητες εξάσκησης της γνωστικής λειτουργίας και από την άσκηση.
Τα άτομα με το γονίδιο APOE που είχαν συνολικά υγιή ζωή παρουσίασαν επίσης χαμηλότερο ρυθμό μείωσης της μνήμης σε σύγκριση με εκείνα που είχαν το γονίδιο αλλά δεν έκαναν υγιεινές επιλογές.
Συνολικά, τα άτομα με 4 έως 6 υγιεινές συμπεριφορές ή 2 έως 3 είχαν σχεδόν 90% και 30% αντίστοιχα, μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια ή ήπια γνωστική εξασθένηση σε σχέση με εκείνα που ήταν λιγότερο υγιή.
Η Δρ Σούζαν Μίτσελ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη μελέτη, η οποία παρακολούθησε ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα προσθέτουν ουσιαστικά στοιχεία στη γνώση ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να υποστηρίξει τη μνήμη, η οποία τείνει να φθίνει καθώς μεγαλώνουμε.
Ένας συνδυασμός υγιεινών επιλογών, όπως η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, το διάβασμα και η κοινωνικοποίηση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση του ρυθμού εξασθένησης της μνήμης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας. Και όσο περισσότερες υγιεινές συνήθειες υιοθετούμε τόσο το καλύτερο».