Γνωρίζατε ότι το έντερο και ο εγκέφαλός σας επικοινωνούν μεταξύ τους;
Η έρευνα έχει δείξει ότι τα μικρόβια που βρίσκονται στο έντερο, γνωστά και με τον όρο μικροβίωμα, επηρεάζουν σημαντικά τη διάθεσή μας, αλλά τώρα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του King’s College του Λονδίνου λένε ότι η ψυχολογία μας μπορεί να επηρεάσει το έντερό μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό eBiomedicine του ομίλου The Lancet, η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου κατά 18%.
Οι ερευνητές επανεξέτασαν και ανέλυσαν δεδομένα από 28 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με πάνω από 1.700 συμμετέχοντες για να διαπιστώσουν αν οι παρεμβάσεις που στοχεύουν σε αποτελέσματα της διάθεσης επηρεάζουν τα επίπεδα φλεγμονής σε άτομα με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας.
Οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της διάθεσης, μεταξύ των οποίων η θεραπεία και η άσκηση, σχετίζονται με σημαντική μείωση των επιπέδων των βιοδεικτών φλεγμονής. Οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν μια εναλλακτική θεραπεία για τις νόσους αυτές, τόσο αποτελεσματική όσο και χαμηλού κόστους.
«Η νόσος του Crohn είναι μια οδυνηρή κατάσταση και το τρέχον φάρμακο που μειώνει τη φλεγμονή είναι ακριβό και μπορεί να έχει παρενέργειες. Η μελέτη μας έδειξε ότι οι παρεμβάσεις που θεραπεύουν την ψυχική υγεία μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα. Αυτό δείχνει ότι οι παρεμβάσεις διάθεσης θα μπορούσαν να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσέγγισή μας για να βοηθήσουμε όσους πάσχουν από ΙΦΝΕ», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Τι είναι οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου;
Τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) περιλαμβάνουν δύο κλινικές οντότητες, την Ελκώδη Κολίτιδα και τη νόσο Crohn.
Τα δύο νοσήματα κατατάσσονται μαζί λόγω των πολλών ομοιοτήτων τους, που περιλαμβάνουν τη χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονή του εντέρου, που κλινικά εκδηλώνεται με διαταραχές των κενώσεων, κυρίως διάρροια που μπορεί να έχει και αιματηρή πρόσμιξη, την παρουσία πολλών εξωεντερικών εκδηλώσεων και την παρουσία κοινών ανοσολογικών διαταραχών.
Ο λόγος για τον οποίο κάποιος εμφανίζει ΙΦΝΕ δεν είναι πλήρως κατανοητός, αλλά είναι πλέον αποδεκτό ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο το τοπικό ανοσολογικό σύστημα αντιλαμβάνεται την παρουσία και αντιδρά στα αντιγόνων που προέρχονται από τους μικροοργανισμούς της εντερικής χλωρίδας.