H μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (Nonalcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (συκώτι). Παρατηρείται συνήθως σε άτομα υπέρβαρα ή παχύσαρκα και «συνυπάρχει» με τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπερλιπιδαιμία ή/και την υπέρταση. Επηρεάζει δε σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως. Καθώς, όμως, τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν NAFLD. Δεν υπάρχει επί του παρόντος μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτήν την πάθηση, ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Πανεπιστήμιο της Χιλής, αναζητώντας νέες στρατηγικές για την πρόληψη της νόσου, βρήκαν – μέσα από πειράματα σε ζώα – ότι η αερόβια γυμναστική θα μπορούσε να εμποδίσει την εξέλιξη της NAFLD.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Metabolism, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου είναι η μεγάλη συγκέντρωση LD (lipid droplets) στα ηπατικά κύτταρα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η μέτρια σωματική δραστηριότητα, με την πάροδο του χρόνου, βοηθά στον μεταβολισμό του λίπους, επειδή μειώνει τη συσσώρευση των λιπιδίων LD», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.
Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology επιβεβαιώνει ότι η άσκηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις στο ηπατικό λίπος, τη φυσική κατάσταση, τη σύνθεση του σώματος και την ποιότητα της ζωής των ασθενών.
Μάλιστα, η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι 150 λεπτά γρήγορου περπατήματος την εβδομάδα είναι αρκετά για να σημειωθεί σημαντική μείωση στο ηπατικό λίπος.
Από πού να ξεκινήσετε
Εάν είστε αρχάριοι, το έντονο περπάτημα, το ποδήλατο ή το κολύμπι μπορεί να αποδειχθούν ιδανικά για εσάς.
Είναι σημαντικό ξεκινώντας να δώσετε στο σώμα σας τη δυνατότητα να προσαρμοστεί σταδιακά ώστε να αποφύγετε έτσι μικροπιασίματα και τραυματισμούς.
Aφιερώστε 30 λεπτά τουλάχιστον σε μέτριας έντασης άσκηση και σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά.
Εάν γυμνάζεστε περιστασιακά, δοκιμάστε το χαλαρό τζόγκινγκ, το ποδήλατο, το step, το αερόμπικ ή το κολύμπι αφού είναι τα είδη με τις λιγότερες πιθανότητες για τραυματισμούς.
Mπορείτε επίσης να ακολουθήσετε και τη διαλειμματική προπόνηση συνδυάζοντας το έντονο περπάτημα με διαστήματα χαλαρού τρεξίματος.
Εάν αθλείστε τακτικά, προτιμήστε τζόγκινγκ, step, κωπηλασία, κολύμπι, ορειβασία ή ομαδικά αθλήματα.
Kαλό είναι να έχετε ποικιλία στο πρόγραμμά σας και να εναλλάσσετε τους ρυθμούς.