H… γοητεία του ύπνου είναι αδιαμφισβήτητα ακαταμάχητη. Ειδικά όταν το πρωινό ξύπνημα μας φέρνει τόσο συχνά αντιμέτωπους με το άγχος της καθημερινής ζωής. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν πολλάκις υπογραμμίσει τα οφέλη του να ξυπνάμε πρωί και μάλιστα πολύ νωρίς.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Sleep Medicine», όσοι ξυπνούν νωρίς τείνουν να έχουν αυξημένη παραγωγικότητα και καλύτερη συνολική υγεία. Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να σηκωθείτε νωρίς το πρωί ή αν το κάνετε με άγχος που σας συνοδεύει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, ήρθε η ώρα για απλές αλλά ουσιαστικές αλλαγές.
5 tips για πρωινά χωρίς άγχος
#1 Δώστε στον εαυτό σας έναν πραγματικά καλό λόγο για να σηκωθεί
Τι είναι αυτό που ειλικρινά περιμένετε από το πρωινό σας; Τι είναι αυτό που σας αρέσει και μπορεί να μην βρίσκετε το χρόνο να το κάνετε μέσα στην ημέρα; Σκεφτείτε το και ξεκινήστε από αυτό.
Μπορεί πολύ απλά να θέλετε να δώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας πριν ξυπνήσουν όλοι οι άλλοι στο σπίτι ή πριν αρχίσουν τα τηλέφωνα να χτυπούν. Το ξύπνημα μόλις 30 λεπτά νωρίτερα μπορεί να σας δώσει την ευκαιρία να βιώσετε την ηρεμία που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε την ημέρα με υπομονή και πολύ λιγότερο στρες.
#2 Ξυπνήστε… γλυκά
Σε τόσα μας βοηθά το κινητό. Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε για να ξυπνάμε καλύτερα;
Αναζητήστε εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν τη μετάβαση από τον ύπνο στην εγρήγορση και επιλέξτε ό,τι σας ταιριάζει.
Επίσης, δοκιμάστε να βάλετε μουσική. Το σωστό είδος μουσικής μπορεί να σας δώσει την απαραίτητη ώθηση το πρωί.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Experimental Psychology» αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που άκουγαν κάθε πρωί το συναρπαστικό κοντσέρτο του Βιβάλντι «Άνοιξη», παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα εγρήγορσης και βελτιωμένη γνωστική ικανότητα.
Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Sleep and Biological Rhythms» συμπέρανε ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν πιο ξύπνιοι και πιο ευδιάθετοι τα πρωινά που ξεκινούσαν «παρέα» με τα αγαπημένα τους τραγούδια.
#3 Απλά αναπνεύστε
Μόλις ξυπνήσετε, καθίστε στο κρεβάτι και εισπνεύστε και εκπνεύστε βαθιά για περίπου δύο λεπτά, παίρνοντας μεγάλες, αργές αναπνοές για να γεμίσετε τα κύτταρα σας με οξυγόνο.
Το αναπνευστικό σύστημα επιβραδύνεται ενώ κοιμάστε και με τις αναπνοές ενεργοποιείται ξανά. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος μέσω των αναπνοών, μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα της ενέργειάς σας με το που ανοίξετε τα μάτια σας και να «διώξει» το στρες.
#4 Μην αλλάζετε πλευρό
Η ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι αποτελεί… κομβική στιγμή. Αντισταθείτε στον πειρασμό να αλλάξετε πλευρό και να «χουχουλιάσετε» στο ζεστό σας πάπλωμα για λίγο ακόμη. Αντίθετα, μετρήστε αντίστροφα από το 5 και αμέσως μόλις φτάσετε στο 1, σηκωθείτε και ξεκινήστε την πρωινή σας ρουτίνα.
Πατώντας το κουμπί της αναβολής, το σώμα αρχίζει να μπαίνει ξανά στον κόσμο των ονείρων… Και ακριβώς όταν είναι έτοιμο να μεταβεί σε ένα άλλο στάδιο ύπνου, ξυπνάμε ξανά. Έτσι, μπερδεύουμε τον εγκέφαλό μας, βάζοντάς τον σε μια κατάσταση ημιδιαύγειας.
Ως αποτέλεσμα, είναι αδύνατο να νιώθουμε ενεργοί και ανανεωμένοι το πρωί.
#5 Πιείτε νερό
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το σώμα μας χάνει νερό σε ποσότητες που διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το επίπεδο υγρασίας στην κρεβατοκάμαρά του και τα μοτίβα της αναπνοής του.
Δεδομένου ότι το νερό μεταφέρει οξυγόνο στους μυς και τον εγκέφαλο, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σωματική και πνευματική αδυναμία, μια όχι και τόσο ευχάριστη κατάσταση πρωί πρωί, δεν συμφωνείτε;