Ο τρόπος που δαγκώνετε και κινείτε το σαγόνι σας φαίνεται πως μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που κάθεστε, στέκεστε και περπατάτε, ακόμα κι εάν δεν το συνειδητοποιείτε. Κανονικά οι αρθρώσεις της γνάθου και η ευθυγράμμιση των δοντιών λειτουργούν σε συγχρονισμό με τους μυς του κεφαλιού, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης. Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχει κακή ευθυγράμμιση και πώς επηρεάζεται η στάση σας;
Πώς συνδέονται δόντια και στάση σώματος;
Όλα τα μέρη του σώματος είναι αλληλένδετα. Έτσι εάν θεωρήσουμε την σπονδυλική στήλη ως τον πυλώνα του σώματος, το κεφάλι, ο λαιμός και τα άκρα αποτελούν προεκτάσεις του, που λειτουργούν σε συντονισμό.
Η ευθυγράμμιση μεταξύ του λαιμού, του προσώπου και των μυών του στόματος θα μπορούσε, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, να τροποποιήσει την καμπυλότητα της σπονδυλικής μας στήλης και να επηρεάσει κατά πόσο θα έχουμε μια ευθεία στάση.
Το κρανιο-αυχενικό-γναθικό σύστημα περιλαμβάνει τους μύες και τις αρθρώσεις της γνάθου, το κεφάλι, τον αυχένα, τους ώμους και την σπονδυλική στήλη. Θεωρείται ως μια ενιαία λειτουργική μονάδα, που λειτουργεί αρμονικά για τη διατήρηση της ισορροπίας και της στάσης του σώματος.
Οι αρθρώσεις του σαγονιού και το σώμα φαίνεται να συνδέονται σε βαθιά επίπεδα, τόσο ανατομικά όσο και λειτουργικά.
Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο APOS Trends in Orthodontics, νεύρα στο πρόσωπο και το στόμα μας φαίνεται να συνδέονται με μέρη του εγκεφάλου και του λαιμού που συμβάλλουν στην ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος.
Έτσι, τα προβλήματα που προκύπτουν σε αυτά τα μέρη θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο που στεκόμαστε, περπατάμε, ακόμη και κινούμαστε.
Η κακή στάση από την άλλη μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που δαγκώνετε και μασάτε, αλλάζοντας την ευθυγράμμιση του λαιμού με το κεφάλι, γεγονός που συχνά εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα, πονοκεφάλους και προβλήματα στις αρθρώσεις της γνάθου.
5 εύκολοι τρόποι για να βελτιώσετε την στάση σας
Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση είναι το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε την στάση σας αλλά και τυχόν προβλήματα της γνάθου, για αυτό επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο. Πέντε συμβουλές από τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:
- Εάν παρατηρείτε ότι καμπουριάζετε όταν κάθεστε, προσπαθήστε να κάνετε διάλειμμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να τεντώνεστε και να διορθώνετε την στάση σας.
- Όταν στέκεστε όρθιοι, προσπαθήστε να στέκεστε με τα πόδια σας λίγο ανοιχτά, τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα και τα πέλματα επίπεδα στο πάτωμα.
- Εάν περνάτε πολλές ώρες καθημερινά καθισμένοι σε ένα γραφείο, βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα και το γραφείο σας είναι άνετα και εργονομικά σχεδιασμένα για να υποστηρίζουν την καλή σας στάση.
- Οι πολλές ώρες που περνάτε καθισμένοι μπορεί να αποδυναμώσουν την σπονδυλική σας στήλη και να αυξήσουν την ακαμψία του αυχένα. Για αυτό κάντε συχνά διαλείμματα ενδιάμεσα και μην ξεχνάτε να κινείστε.
- Χαλαρώστε το σαγόνι σας και αποφύγετε να σφίγγετε τα δόντια σας για να χαλαρώσουν οι μυς του αυχένα, του λαιμού και της γνάθου.