Αν έχετε πολλά στο κεφάλι σας που δεν σας αφήνουν να συγκεντρωθείτε, αν έχετε ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας, αν σας πιέζουν οι προθεσμίες και τα απαιτητικά project στη δουλειά, αν βρίσκεστε εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, αν πρέπει να παραδώσετε μια σημαντική εργασία ή αν απλά ψάχνετε μια χαλαρωτική μουσική να παίζει στο background (που να μην είναι οι 4 εποχές του Βιβάλντι) όσο ασχολείστε με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις, έχουμε ακριβώς τη λύση που ψάχνετε: Η Lo-Fi μουσική.
Ένα είδος μουσικής που, ενώ μοιράζεται πολλά στοιχεία με την κλασική, διατηρεί ένα σύγχρονο, μοναδικό προφίλ που επιτρέπει στον εγκέφαλο να φτάνει τη βέλτιστη απόδοση.
Κύρια χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής είναι τα beats που συνδυάζουν hip-hop και chill-out στοιχεία, ενώ έχουν τις ρίζες τους στη τζαζ και την ηλεκτρονική μουσική.
Χαλαρώστε και συγκεντρωθείτε με Lo-Fi
Το «Lo-Fi» είναι συντομογραφία του «low fidelity», ένας μουσικός όρος που αναφέρεται σε μια ηχογράφηση (σκόπιμα) κακής ποιότητας, με θόρυβο στο παρασκήνιο ή λάθη στην εκτέλεση.
Ο στόχος συχνά είναι να προκληθούν συναισθήματα χαλάρωσης και νοσταλγίας στον ακροατή μέσα από το ηχόχρωμα αναλογικών μουσικών μέσων όπως το βινύλιο και η κασέτα.
Έτσι, μειώνεται και η παραγωγή κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες, γεγονός που επιτρέπει στο κέντρο προσοχής του εγκεφάλου να λειτουργεί χωρίς διακοπή.
Στον εγκέφαλο, τα κέντρα εστίασης συνδέονται άμεσα με τις περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα οπότε οποιαδήποτε μουσική σας προκαλεί μεγαλύτερη συναισθηματική αστάθεια, θα μπορούσε να διασπάσει τη συγκέντρωσή σας.
Η Lo-Fi λειτουργεί συμπληρωματικά στις σκέψεις σας και σας αποφορτίζει, κάτι σαν τον λευκό θόρυβο.
Άλλωστε η μουσική χωρίς στίχους φαίνεται ότι είναι λιγότερο «ενοχλητική» για τον εγκέφαλό σας όταν θέλει να εστιάσει κάπου.
Αυτό είναι από την κάνει την καλύτερη μουσική υπόκρουση για κάθε είδους δραστηριότητα – από τη μελέτη μέχρι το gaming και τη χαλάρωση ή την άσκηση.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Open Journal of Medical Psychology, οι μαθητές έπαιρναν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ όταν άκουγαν Lo-Fi μουσική, σε σχέση με όταν επικρατούσε απόλυτη ησυχία.
Μελέτη του Πανεπιστημίου της Μανίλα επιβεβαιώνει ότι η Lo-Fi βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών, μειώνει το άγχος και ενισχύει την παραγωγικότητα.
Παράλληλα, καθώς η μουσική περνάει στον εγκέφαλό, ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, κάτι που, σύμφωνα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Neurosience, αυξάνει ανεβάζει άμεσα τη διάθεση, αυξάνει τα κίνητρα και την προσοχή.