Ο ύπνος είναι μια φυσική μας ανάγκη και όπως, πολλές φορές έχουμε πει, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην τον χάνουμε με τίποτα. Ας δούμε τι αποκάλυψε νέα μελέτη για τη σχέση έλλειψης ύπνου στην ηλικία των 30 ετών και άνω και τη μνήμη μεγαλώνοντας.
Η μελέτη
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurology», εξετάστηκαν τα μοτίβα ύπνου 526 ατόμων με μέση ηλικία τα 40 έτη.
Με τη χρήση ειδικών συσκευών καρπού που δόθηκαν στους συμμετέχοντες, οι ερευνητές υπολόγισαν το πόσο ανήσυχα ήταν αυτά τα άτομα κατά τη διάρκεια της νύχτας με βάση το χρόνο κίνησής τους, ο οποίος υποδήλωνε πως αυτές τις ώρες τα άτομα παρέμεναν ξύπνια.
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι συμμετέχοντες που είχαν έντονα διακοπτόμενο ύπνο είχαν και περισσότερες πιθανότητες να λάβουν κακή βαθμολογία σε μια σειρά τεστ δεξιοτήτων σκέψης περίπου μια δεκαετία αργότερα.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι άνθρωποι που ξυπνούν συχνά, ίσως λόγω εργασιακού στρες, θορύβων ή γενικά μη ευνοϊκού περιβάλλοντος ύπνου ίσως αδυνατούν να «αποβάλλουν» δυνητικά επιβλαβείς πρωτεΐνες του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ένας διαταραγμένος ύπνος ακόμα και σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε λοιπόν να επηρεάσει τις δεξιότητες σκέψης και να οδηγήσει σε προβλήματα μνήμης αργότερα στη ζωή.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ποιότητα του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη γνωστική υγεία στη μέση ηλικία», δήλωσαν οι επικεφαλείς ερευνητές.
«Αν το άγχος από τη δουλειά ξυπνά κάποιον τη νύχτα, αν κανείς ροχαλίζει πολύ ή αν έχει υπνική άπνοια, θα πρέπει να μπει άμεσα στη διαδικασία να επιλύσει το πρόβλημα ώστε το άτομο αυτό να αρχίσει να κοιμάται χωρίς διακοπές», συνέχισαν οι ίδιοι.
Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας
Περιορίστε το χρόνο οθόνης τη νύχτα
Το κινητό, ο υπολογιστής, η τηλεόραση κτλ., εκπέμπουν μπλε φως το οποίο στέλνει «σήμα» στον εγκέφαλό μας να μας κρατά σε εγρήγορση.
Ηρεμήστε το νου σας
Είτε με κάποια χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, είτε αφιερώνοντας 5-10 λεπτά πριν πάτε για ύπνο για να οργανώσετε την επόμενη μέρα γράφοντας σε ένα χαρτί τις αυριανές σας υποχρεώσεις ώστε να μην «γυρίζουν» στο μυαλό σας όταν ξαπλώσετε.
Αποφύγετε την καφεΐνη από το απόγευμα και μετά
Αν θέλετε ένα ζεστό ρόφημα το βράδυ, μπορείτε να πιείτε ένα τσάι χωρίς καφεΐνη.
Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρα δροσερή
Τα άκρα στη θερμοκρασία γενικά δεν βοηθούν τον ύπνο.
Μην καταναλώνετε αλκοόλ
Ενώ αρχικά μπορεί να αισθανθείτε πως σας χαλαρώνει, είναι πολύ πιθανό να σας κάνει να ξυπνάτε συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Φροντίστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη μαγνησίου και ψευδαργύρου
Κάποιες πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι:
- Το σπανάκι
- Το λάχανο
- Το αβοκάντο
- Οι μπανάνες
- Τα κάσιους και οι σπόροι
Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο είναι:
- Το κρέας
- Τα στρείδια
- Το τυρί
- Οι φακές
- Η μαύρη σοκολάτα