Σε παγκόσμια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, ερευνητές από τη Βραζιλία έκαναν ένα απλό τεστ. Ζήτησαν από 1.700 συμμετέχοντες ηλικίας από 50 έως 70 ετών να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα με το άλλο πόδι τους πίσω από το όρθιο, τα χέρια τους ανοιχτά στο πλάι και το βλέμμα τους «καρφωμένο» μπροστά.
Ύστερα από επταετή παρακολούθηση, οι ερευνητές αποκάλυψαν πως όσα άτομα δεν μπορούσαν να ισορροπήσουν στο ένα πόδι είχαν 84% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε βάθος δεκαετίας. Πιο συγκεκεριμένα, κατά τη διάρκεια της μελέτης, συνολικά 123 συμμετέχοντες απεβίωσαν ( το 4,6% των ατόμων ανήκαν στην ομάδα που μπορούσε να ισορροπήσει ενώ το 17,5% στην ομάδα που δεν μπορούσε).
Γενικά, όσοι απέτυχαν στο τεστ είχαν κακούς δείκτες υγείας: ένα υψηλό ποσοστό ήταν άτομα παχύσαρκα ή/και έπασχαν από καρδιαγγειακές παθήσεις, είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και ανθυγιεινά προφίλ λίπους στο αίμα. Επιπλέον, ο διαβήτης τύπου 2 ήταν 3 φορές πιο συχνός σε αυτήν την ομάδα σε σύγκριση με την άλλη (38% έναντι περίπου 13%).
Η σχέση μυϊκής μάζας και ισορροπίας
Οι ερευνητές τονίζουν πως η έλλειψη ισορροπίας θα μπορούσε να είναι σημάδι απώλειας μυϊκής μάζας.
Μεγαλώνοντας, το ανθρώπινο σώμα χάνει μυϊκή μάζα με ρυθμό 1% με 2% ετησίως ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ετών. Μέχρι περίπου τα 80, έχουμε τελικά περίπου τους μισούς μυς από αυτούς που είχαμε στα 40 μας.
Οι ερευνητές εξηγούν πως οι αλλαγές στη φυσική μας κατάσταση μεγαλώνοντας και η προοδευτική πτώση της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας μας εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο πτώσεων που σε μεγάλη ηλικία θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες.
Η σαρκοπενία που αφορά τη μείωση της σκελετικής μάζας και της μυϊκής ισχύος, συχνά προκύπτει κατά την έβδομη και όγδοη δεκαετία της ζωής.
Παρόλα αυτά πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οδηγούμαστε σταδιακά και οι παρεμβάσεις πρόληψής της θα πρέπει να γίνονται από νεαρή ηλικία έτσι ώστε κάθε άτομο να έχει τη μέγιστη δυνατή μυϊκή μάζα σε κάθε στάδιο της ζωής του.
Φυσικά, υπάρχουν παρεμβάσεις που αφορούν την αποφυγή της ταχείας απώλειας και της διατήρησης της επιτευχθείσας μυϊκής μάζας και ισχύος και σε μεγαλύτερη ηλικία (καλή διατροφή, άσκηση, φυσικοθεραπεία κτλ.).
Τι συνιστούν οι επιστήμονες για βελτίωση της ισορροπίας
Πρόσφατα, ερευνητές από την Ιαπωνία ανέφεραν ότι όσο καλύτερα αποδίδουν οι άνθρωποι σε τεστ ισορροπίας, τόσο πιο εύρωστος είναι ο ιππόκαμπός τους, μια βασική δομή του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα, τη μνήμη, τις άμεσες αντιδράσεις σε πάσης φύσεως ερεθίσματα και άλλες σημαντικές λειτουργίες.
Για την βελτίωσή της και για βέλτιστη υγεία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά σε όλους τους ενήλικες να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης κάθε εβδομάδα, όπως κολύμβηση, τρέξιμο, τένις, ποδηλασία, πεζοπορία κτλ.
Ο ΠΟΥ συνιστά επίσης την προπόνηση δύναμης που στοχεύει σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες σε μέτρια ή υψηλή ένταση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Η γιόγκα μπορεί τέλος να βοηθήσει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική μας ισορροπία και ευελιξία.