Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι τρώνε οι αστροναύτες; Φανταστείτε να εκτοξεύεστε σε ένα πολυετές ταξίδι στον διάστημα, εφοδιασμένοι μόνο με άνοστα, προσυσκευασμένα γεύματα.
Ένα διαστημικό ταξίδι στον Άρη εκτιμάται ότι θα διαρκούσε σχεδόν 2,5 χρόνια.
Πολύ μεγάλο διάστημα για να αντέξει κανείς χωρίς φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές δεν είναι μόνο νόστιμες αλλά λειτουργούν και ως φυσική ασπίδα για τον οργανισμό των αστροναυτών χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.
Είναι γνωστό ότι η διατροφή των αστροναυτών και ειδικά εκείνων που ζουν σε διαστημικούς σταθμούς αποτελεί ένα από τα προβλήματα των ταξιδιών του ανθρώπου έξω από τη Γη.
Καθώς οι διαστημικές υπηρεσίες σχεδιάζουν μεγαλύτερες αποστολές, οι επιστήμονες καλούνται να υπερβούν δύο σημαντικά εμπόδια: Τα προβλήματα που δημιουργούνται στον ανθρώπινο οργανισμό από την παραμονή σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και η δυσκολία καλλιέργειας και συντήρησης φρέσκων τροφών στο Διάστημα.
Οι αστροναύτες στο διάστημα καίνε περισσότερες θερμίδες από ό,τι οι άνθρωποι στη Γη και χρειάζονται έξτρα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο, για να παραμείνουν υγιείς.
Τώρα, ερευνητές του Κέντρου Διαστημικών Πηγών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανέλυσαν μελέτες και δεδομένα της NASA για τις διατροφικές ανάγκες των αστροναυτών και έφτιαξαν το «τέλειο διαστημικό γεύμα» – μια νόστιμη χορτοφαγική σαλάτα με φρέσκα συστατικά που καλύπτουν τις εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες των ανδρών αστροναυτών και μπορούν να καλλιεργηθούν στο διάστημα.
Η «τέλεια» σαλάτα
Η πρωτοποριακή συνταγή που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό ACS Food Science & Technology περιέχει φασόλια σόγιας, κριθάρι, ηλιόσπορους, kale, φιστίκια, γλυκοπατάτα και παπαρουνόσπορο.
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και φαίνεται ότι μπορούν να καλλιεργηθούν σε διαστημικές συνθήκες, σύμφωνα με πειράματα που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια.
Οι γλυκοπατάτες, για παράδειγμα, είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές τους ιδιότητες, ενώ παράλληλα προάγουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και υποστηρίζουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Τα φασόλια σόγιας είναι εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης με μηδενική χοληστερόλη. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ – η οποία παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και την ανάπτυξη γερών οστών – καθώς και σε διάφορα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο.
Tο κριθάρι περιέχει ένα ειδικό είδος διαλυτής φυτικής ίνας που ονομάζεται β-γλυκάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για την καρδιά και την ανθρώπινη υγεία συνολικά. Οι β-γλυκάνες δεσμεύουν τα χολικά οξέα και τη χοληστερόλη στο έντερο και εμποδίζουν την απορρόφηση τους στο σώμα.
Το kale είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, E και K και περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, όπως τα φιστίκια, ο ηλιόσπορος και ο παπαρουνόσπορος, θεωρούνται μια υγιεινή προσθήκη σε οποιαδήποτε διατροφή (ακόμη και στη διαστημική) λόγω της πλούσιας περιεκτικότητάς τους σε καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Για να βεβαιωθούν ότι ο συνδυασμός είναι νόστιμος, η ομάδα έδωσε σε εθελοντές να δοκιμάσουν αυτή την σαλάτα και κάποιοι εξ αυτών δήλωσαν ότι θα την έτρωγαν καθημερινά ευχαρίστως αν ήταν αστροναύτες.
Στο μέλλον, οι ερευνητές σκοπεύουν να δουν τι προσφέρει το υπολογιστικό τους μοντέλο ως επιλογές για τις γυναίκες και να επεκτείνουν την ποικιλία των καλλιεργειών στη βάση δεδομένων τους.