Η καινούρια χρονιά είναι μια καλή αφορμή για να ξεκινήσετε νέες, πιο υγιεινές συνήθειες. Αν δεν είστε σίγουροι για το ποια διατροφή να ακολουθήσετε, δείτε ποια ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας μοναδικές ανάγκες:

Αν έχετε υπέρταση ή θέλετε να προστατεύσετε την καρδιά σας

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αναπτύχθηκε από τo Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ (NIH) ειδικά για εσάς!

Αποτελεί μια δίαιτα με ελεγχόμενες θερμίδες που περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων και λαχανικών, καθημερινές μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά, άπαχο κρέας και περιορισμένες ποσότητες λιπαρών.

Αν υποφέρετε από συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες

Η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) εστιάζει σε φυσικές φρέσκες τροφές και δίνει έμφαση στα μούρα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αντιφλεγμονώδη τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά ενώ περιορίζει τις ζωικές τροφές και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, που συνδέονται και τα δύο με νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου.

Επιπλέον, οι γυναίκες που ακολουθούσαν την δίαιτα MIND μακροπρόθεσμα, τρώγοντας περισσότερα λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να έχουν σοβαρούς πονοκεφάλους.

Αν σας ταλαιπωρεί το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Η δίαιτα χαμηλή σε FODMAPs σχεδιάστηκε από ερευνητές του MONASH UNIVERSITY της Αυστραλίας για τη διαχείριση του ΣΕΕ.

Το ακρονύμιο FODMAP «προδίδει» τα διατροφικά στοιχεία που επιδεινώνουν το πρήξιμο και τον πόνο στην περιοχή της κοιλιάς:

  • Fermentable (ζυμώσιμοι).
  • Oligosaccharides (ολιγοσακχαρίτες, όπως αυτοί που περιέχονται στα σιτηρά και τα όσπρια).
  • Disaccharides (δισακχαρίτες όπως λακτόζη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα).
  • Monosaccharides (μονοσακχαρίτες, όπως η φρουκτόζη).
  • Polyols (πολυόλες, όπως η σορβιτόλη, η ξυλιτόλη και η μαλιτόλη).

Αποφεύγοντας τα παραπάνω θα απαλλαγείτε σταδιακά από τα ενοχλητικά συμπτώματα του ΣΕΕ, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής σας.

Αν θέλετε να χάσετε κιλά, να ρίξετε τη χοληστερίνη και το σάκχαρο στο αίμα

Με σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία συνδέει τη χορτοφαγική διατροφή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open.

Το διατροφικό πείραμα σε δίδυμα αδέλφια έδειξε ότι η φυτική δίαιτα πέτυχε σε βάθος δύο μηνών σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, ινσουλίνης και το σωματικό βάρος, συγκριτικά με μια διατροφή που περιέχει ζωικές πρωτεΐνες.

Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε θερμίδες. Αν το αφαιρέσετε από τη διατροφή σας θα μπορούσατε να δείτε αλλαγές στη ζυγαριά.

Επιπλέον, η υψηλή ποσότητα κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών και σε σοβαρές καρδιαγγειακές νόσους.