Δύσκολες θα είναι οι επόμενες εβδομάδες εξαιτίας της έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων, που συμπίπτει χρονικά και με το άνοιγμα των σχολείων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και εκτός των συνόρων, με τη νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού JN.1 να αποτελεί τον συνήθη ύποπτο της αυξημένης νοσηρότητας και εισαγωγών στα νοσοκομεία, την ώρα που ανοδική τάση καταγράφεται και στην εποχική γρίπη.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης, εστιάζοντας σε όσα εξελίσσονται στις ΗΠΑ, σημειώνουν ότι η JN.1 αντιπροσωπεύει περίπου το 62% από όλες τις παραλλαγές SARS-COV-2 που κυκλοφορούν εκεί.
Και προσθέτουν πως πλέον επελαύνει σε όλον τον κόσμο, αφού καταγράφεται ως κυρίαρχη στην Ευρώπη και ανεβαίνει κατακόρυφα στην Ασία.
Παρ’ όλα αυτά και εμβαθύνοντας στα δεδομένα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διαπιστώνουν πως ενώ οι νέες διαγνώσεις COVID-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι λοιμώξεις προκαλούν πλέον λιγότερο συχνά σοβαρότερες νοσήσεις από ό,τι νωρίτερα στην πανδημία.
Οι «σκληροί δείκτες»
Παρόμοια είναι και η εικόνα στη χώρα μας, καθώς παρά την καταγραφόμενη αυξημένη νοσηρότητα οι «σκληροί δείκτες» – δηλαδή οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι – παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, κατά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και της αν. υπουργού Ειρήνης Αγαπηδάκη με την ηγεσία του ΕΟΔΥ, οι επιστήμονες παρέθεσαν πρώιμα στοιχεία που υποδηλώνουν την πιθανή σταθεροποίηση του αριθμού των νέων νοσηλειών (περίπου 200 νέες εισαγωγές ημερησίως).
Στην περίπτωση που τα πρώτα αυτά δείγματα επιβεβαιωθούν, το ΕΣΥ θα συνεχίσει τις επόμενες εβδομάδες να δέχεται πίεση, που όμως θα είναι ελεγχόμενη και σταδιακά μειούμενη. Στο μεταξύ, θετικό σε RSV (αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) και στρεπτόκοκκο ήταν το αγοράκι 4,5 ετών από τη Θάσο που πέθανε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν, πάντως, συνεχίζονται οι ουρές στα φαρμακεία και στα επείγοντα περιστατικά των εφημερευόντων νοσοκομείων, με τις πληρότητες στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές να αγγίζουν ή ακόμη και να ξεπερνούν το 100%.
Παράλληλα, όμως, οι επιστήμονες αναμένουν αυξητικές τάσεις στην κυκλοφορία της εποχικής γρίπης το επόμενο διάστημα, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να σημειώνει πως η κυκλοφορία της φέτος ξεκίνησε αργότερα σε σχέση με τον περσινό χειμώνα, γεγονός που σηματοδοτεί την επιμήκυνση του κύματος.
ΠΗΓΗ: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία