Το έντερο αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς (μικρόβια, βακτήρια και ιούς) που απαρτίζουν το λεγόμενο εντερικό μικροβίωμα. Ο σκοπός του μικροβιώματος είναι πολύπλευρος: βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώσει ορισμένες τροφές που το στομάχι και το λεπτό έντερο δεν μπορούν να χωνέψουν, στην παραγωγή ορισμένων βιταμινών, την καταπολέμηση των προσβολών από άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς και παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Με απλά λόγια, ένα υγιές και ισορροπημένο εντερικό μικροβίωμα αποτελεί το κλειδί για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και συνολικά στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας και τις διαφορετικές λειτουργίες που επιτελεί.
Έρευνες τονίζουν πως για να διατηρήσουμε τους μικροοργανισμούς στο μικροβίωμα υγιείς και να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους, είναι απαραίτητο να ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή. Άλλες μελέτες επίσης δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη φυσιολογία του εντέρου.
Η σχέση της υγείας του μικροβιώματος με την άσκηση
Τόσο η μέτριας έντασης όσο και η έντονη άσκηση φαίνεται να προκαλεί αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος.
Πιο συγκεκριμένα, η γυμναστική μπορεί να τροποποιήσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου επηρεάζοντας θετικά το μικροβιακό περιβάλλον του.
Η άσκηση προσφέρει βελτιωμένη καρδιοαναπνευστική ικανότητα, επιτρέποντας την κυκλοφορία μεγαλύτερης ποσότητας οξυγόνου στο αίμα και τον εγκέφαλο και δημιουργώντας έτσι ένα ιδανικό περιβάλλον για την «άνθηση» των καλών βακτηρίων.
Η άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, αυξάνοντας τα επίπεδα αντιοξειδωτικών, βελτιώνοντας την ανοσοποιητική λειτουργία του σώματος και μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει διαίρεση και ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο περιβάλλον του μικροβιώματος.
Γυμναστική και καλή διατροφή- Τα «κλειδιά» για βέλτιστη υγεία
Η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική για την καλή υγεία του εντέρου όταν συνδυάζεται με καλή διατροφή.
Εάν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και αντιφλεγμονώδη και αν γυμνάζεστε με συνέπεια, παρέχετε στον οργανισμό σας ό,τι χρειάζεται για να λειτουργεί «ρολόι».
«Θρέψτε» τα μικρόβια του εντέρου με:
- Όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές κτλ.)
- Προβιοτικά και πρεβιοτικά (κεφίρ, kimchi, γιαούρτι, σπαράγγια, μπανάνες, κριθάρι, σκόρδο, αγκινάρες, πράσα, κρεμμύδια κτλ.)
- Πολυφαινόλες (μήλα, μούρα, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, κακάο, καφές, αχλάδια, δαμάσκηνα, τσάι κ.α.)
Συνοψίζοντας
Η ομαλή λειτουργία του εντέρου είναι κομβικής σημασίας για την υγεία μας συνολικά.
Η διατροφή και η άσκηση φαίνεται να είναι σημαντικά «εργαλεία» στα χέρια μας για να παραμένουμε «γεροί». Κάνοντας διατροφικές αλλαγές, μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση του μικροβιώματός μας σχετικά γρήγορα και να αρχίσουμε να αισθανόμαστε καλύτερα σε λίγες μόνο ημέρες. Σε συνδυασμό με τη γυμναστική, ο δεύτερος εγκέφαλός μας και ο οργανισμός μας είναι βέβαιο πως θα μας ανταποδώσει τα καλά αυτών των ωφέλιμων επιλογών μας.