Πώς συνδέεται ο καρκίνος του μαστού με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα; Ένα απλό τεστ δακτυλικών αποτυπωμάτων θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη μαστογραφία, σώζοντας ζωές, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Σέφιλντ Χάλαμ.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, φέρνοντας νέα δεδομένα όσον αφορά τον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, χωρίς τις απεικονιστικές εξετάσεις της μαστογραφίας και του υπερήχου.
Η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής, Σιμόνα Φραντσέζε, προσπαθούσε να προσφέρει στην Εγκληματολογία περισσότερες πληροφορίες από τα αποτυπώματα υπόπτων σε τόπους εγκλημάτων.
Η έρευνά της όμως οδήγησε στην ανίχνευση του μαστικού καρκίνου. Το αποτύπωμα μάλιστα, μπορεί να ληφθεί στο σπίτι και να σταλεί στα εργαστήρια.
Αισιόδοξα νέα
«Βάζοντας την ασθενή να σύρει το δάχτυλό της στο μεταλλικό στήριγμα, μεταφέρουμε αποτελεσματικά ένα πολύ λεπτό στρώμα ιδρώτα από τα δάχτυλά της απευθείας στο στήριγμα αυτό. Ο ιδρώτας περιέχει πολλά διαφορετικά μόρια, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πρωτεΐνες», ανέφερε η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής.
Τα αποτυπώματα στη συνέχεια ψεκάζονται με ένα ειδικό χημικό στοιχείο και τοποθετούνται σε ένα φασματογράφο μάζας.
Όπως εξήγησε η Σιμόνα Φραντσέζε, «αυτό που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι να ανιχνεύουμε αυτές τις πρωτεΐνες και τα διαφορετικά επίπεδα έκφρασής τους και οι διαφορετικοί παράγοντες έκφρασης μας λένε αν ένας ασθενής έχει καλοήθη παθολογία ή έχει καρκίνο πρώιμου σταδίου ή μεταστατικό χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για να καταλάβουμε τα δεδομένα».
Οι πρωτεΐνες και τα πεπτίδια είναι βιοδείκτες για τον καρκίνο του μαστού και η έρευνα εντοπίζει τους κακοήθεις όγκους του μαστού σε ποσοστό σχεδόν 98%.
«Είμαι αισιόδοξη από τα δεδομένα που έχουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι, τουλάχιστον εκεί στοχεύουμε, ένα πρώτο σημείο διαλογής. Εκεί όπου μπαίνουν οι ασθενείς και κάνουν το απλό, ανώδυνο, μη επεμβατικό τεστ και αν είναι καθαροί, αν δεν έχουν την παθολογία, γλιτώνουν από μαστογραφίες ή βιοψίες που φυσικά είναι πολύ επεμβατικές εξετάσεις και φέρουν μειονεκτήματα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής.
Μέχρι να ολοκληρωθεί το τεστ, η ίδια ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν τις υπάρχουσες εξετάσεις που σώζουν ζωές.
*Σημειώνεται ότι το 2021, ο καρκίνος του μαστού ξεπέρασε τον καρκίνο του πνεύμονα ως η πιο κοινή μορφή της νόσου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% των νέων κρουσμάτων κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.