Η ανησυχία τραβά απότομα την προσοχή μας και την επικεντρώνει στο αβέβαιο μέλλον, προτρέποντάς μας να κάνουμε χρήσιμες ενέργειες για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ενώ δεν είναι ευχάριστη, μας καθοδηγεί και μας βοηθά να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που μας ενοχλεί, αλλά και τι δυνατότητες έχουμε για να το αλλάξουμε.
Πρόκειται για μια μορφή επίλυσης προβλημάτων, εύκολα όμως μπορεί να μετατραπεί σε τροχοπέδη και να γίνει χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, τροφοδοτείται από την υποβόσκουσα πεποίθηση ότι λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο προστατευτικά, επειδή μας βοηθά να αποφύγουμε λάθη ή μας προετοιμάζει για τα χειρότερα.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Η ανησυχία κρατά το μυαλό μας απασχολημένο, αλλά όχι εποικοδομητικά. Γι’ αυτό επιστρατεύουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προκειμένου να απαλλαγούμε από αυτήν.
Εντοπίστε την ανησυχία στο σώμα σας
Όταν ανησυχείτε, βυθίζεστε στις σκέψεις, χωρίς να αισθάνεστε το σώμα σας. Έτσι, μόλις αντιληφθείτε ότι συμβαίνει αυτό, σταματήστε και συγκεντρωθείτε και πάλι στις αισθήσεις σας. Ψάξτε για τα συνηθισμένα σημάδια, αδυναμία, γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ακαμψία, ρηχή αναπνοή…
Εξερευνήστε τα. Δοκιμάστε να μετακινηθείτε για να δείτε εάν μπορείτε να εκτονώσετε την ένταση.
Επιλύσιμες vs άλυτων ανησυχιών
Είναι σημαντικό να μάθετε να διακρίνετε τα δύο είδη της ανησυχίας. Οι παραγωγικές, επιλύσιμες ανησυχίες είναι αυτές στις οποίες μπορείτε να ενεργήσετε αμέσως. Για παράδειγμα, εάν ανησυχείτε για τα οικονομικά σας, η λύση είναι να οργανώσετε τον μηνιαίο προϋπολογισμό σας για να περιορίσετε τις δαπάνες σας.
Μη παραγωγικές, άλυτες ανησυχίες είναι εκείνες για τις οποίες δεν υπάρχει αντίστοιχη ενέργεια: Δεν μπορείτε, π.χ., να ελέγξετε τον καιρό ή να αποτρέψετε την κακή συμπεριφορά του συναδέλφου. Είναι δύσκολο να διαχειριστείτε την αβεβαιότητα και πρέπει να αποδεχτείτε ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη.
Αυτό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον φόβο σας για το άγνωστο και να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, εστιάζοντας στα θετικά, όσο μικρά κι αν είναι.
Ώρα να την αντιμετωπίσετε
Οι ανησυχίες μειώνονται όσο οι δράσεις και οι ενέργειές σας αυξάνονται. Έτσι, μόλις εντοπίσετε μια ανησυχία, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Βρείτε λύσεις που είναι υπό τον έλεγχό σας.
- Αξιολογήστε τα υπέρ και τα κατά τους.
- Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τα πλάνα σας.
- Κάντε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να δοκιμάσετε μία ή περισσότερες από αυτές τις λύσεις. Όσο περισσότερες λεπτομέρειες καταγράψετε τόσο καλύτερα.
- Ξεκινήστε με μικρά, εφικτά βήματα. Εάν διατηρείτε το σχέδιό σας ασαφές ή υπερβολικά φιλόδοξο, θα είναι λιγότερο πιθανό να το φέρετε εις πέρας.
- Δοκιμάστε τη λύση και αξιολογήστε πώς λειτούργησε.
- Σκεφτείτε εάν χρειάζονται προσαρμογές και πρόσθετα βήματα επίλυσης.
Extra tip
Θυμηθείτε ότι πολλά από τα πράγματα για τα οποία ανησυχείτε συνήθως δεν συμβαίνουν ποτέ.