Νωθρότητα, κούραση, αδιαθεσία… Ενώ υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να αισθάνεστε έτσι είναι πολύ πιθανό απλώς να μην έχετε κοιμηθεί καλά. Κι ενώ μια νύχτα αϋπνίας δεν προκαλεί ανησυχία, τι συμβαίνει στο σώμα όταν ο ύπνος δεν είναι ποιοτικός μακροπρόθεσμα;
Πόσες ώρες ύπνου είναι αρκετές;
Ενώ δεν υπάρχει μια κοινή απάντηση για όλους, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε νύχτα. Θα ξέρετε ότι κοιμάστε αρκετά εάν ξυπνάτε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι. Επιπλέον, η ικανότητα να ξυπνάτε φυσικά χωρίς ξυπνητήρι είναι ένας ακόμη δείκτης ότι το πρόγραμμα ύπνου σας είναι επαρκές.
Από την άλλη πλευρά, τα σημάδια ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά περιλαμβάνουν το να ξυπνάτε κουρασμένοι, να είστε ευερέθιστοι κατά την διάρκεια της ημέρας, να αισθάνεστε έντονη πείνα ή επιθυμία για θερμιδικές τροφές, να έχετε προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης και να αισθάνεστε έντονη υπνηλία.
Η ποσότητα όμως δεν είναι ο μόνος παράγοντας που έχει σημασία. Η ποιότητα του ύπνου κάνει επίσης τη διαφορά για την υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, η κακή ποιότητα ύπνου συμβάλλει σε ασθένειες και δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία.
Πώς ωφελεί το σώμα ο ποιοτικός ύπνος
Πέρα από την νωθρότητα ή την αυξημένη ενέργεια που μπορεί να αισθανθείτε την επόμενη ημέρα, τα μοτίβα ύπνου έχουν βαθύτερο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Τα πιο σημαντικά οφέλη του ποιοτικού ύπνου για το σώμα, περιλαμβάνουν:
Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων
Ο ποιοτικός ύπνος επιτρέπει στο σώμα όχι μόνο να ξεκουράζεται αλλά και να επισκευάζεται. Καθώς κοιμόμαστε, οι ιστοί και τα κύτταρα μας αναδομούνται. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ο επαρκής ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών.
Ενδεικτικά ο καλύτερος και μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος έχει συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου αλλά και καρκίνου.
Μπορεί να συμβάλλει στην διατήρηση υγιούς βάρους
Αν και η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι το κλειδί για την καύση θερμίδων, η ξεκούραση παραμένει σημαντική. Έρευνα, δημοσιευμένη στο American Journal of Epidemiology, για παράδειγμα, παρακολούθησε τις συνήθειες ύπνου σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες.
Σε σύγκριση με εκείνες που κοιμόντουσαν επτά ώρες κάθε βράδυ, οι γυναίκες που κοιμόντουσαν μόνο πέντε ώρες ή λιγότερο είχαν 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία τα επόμενα 16 χρόνια.
Πιο συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση
Είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι ο μη ποιοτικός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωση και την απόδοσή μας. Σύμφωνα με ερευνητές από το Χάρβαρντ, ο ανεπαρκής ύπνος έχει συσχετιστεί με βραδύτερους χρόνους αντίδρασης, λάθη απροσεξίας και μειωμένη συγκέντρωση.
Για την βέλτιστη λοιπόν απόδοση και για να είστε σε εγρήγορση, φροντίστε να κοιμάστε κάθε βράδυ επαρκώς.
Πώς θα κοιμάστε καλύτερα
Εάν θέλετε να κοιμάστε καλύτερα κάθε βράδυ, υιοθετήστε από απόψε τις παρακάτω στρατηγικές:
- Ελαχιστοποιήστε το άγχος. Το άγχος είναι ο εχθρός του ύπνου. Κάντε ό,τι μπορείτε για να επεξεργαστείτε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής με τακτικές όπως ο διαλογισμός, η συζήτηση ανησυχιών με αξιόπιστα πρόσωπα, η ψυχοθεραπεία.
- Φάτε σωστά. Η διατροφή σας έχει μεγάλη επίδραση στον ύπνο σας. Αποφύγετε την καφεΐνη αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, προκειμένου να μην τον διαταράξει.
- Διατηρήστε μια σταθερή ώρα ύπνου. Το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο εύκολα.