Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, και κυρίως γυναίκες, παραπονιούνται ότι δεν έχουν ενέργεια. Σήμερα μάλιστα, που η εργάσιμη ημέρα επεκτείνεται λόγω κινητών, e-mail και SΜS, η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας για τη σύγχρονη γυναίκα, που δουλεύει, μεγαλώνει παιδιά, φροντίζει γονείς και οικογένεια, είναι συχνά αναπόφευκτη.

Η κόπωση αυτή είναι ένα καμπανάκι που προειδοποιεί για την ανάγκη σωματικής και πνευματικής ανάπαυλας έπειτα από μαραθώνιες συσκέψεις, παραγωγικά brainstorming και μεγάλο οικογενειακό φορτίο, αλλά και για μια αναθεώρηση των προτεραιοτήτων και γενικότερα της στάσης ζωής.  

ΠΩΣ ΘΑ ΤO ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ  

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι έπειτα από μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά που συνεχίζεται με τις υποχρεώσεις στο σπίτι. Ωστόσο, η συνεχής έλλειψη ενέργειας, που συχνά συνοδεύεται και από ένα αίσθημα αδυναμίας και επίμονης κόπωσης, πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις.   

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΩΘΕΤΕ 

  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Αδυναμία να διεκπεραιώσετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και να φέρετε εις πέρας τις συνηθισμένες σας ασχολίες
  • Προβλήματα μνήμης  
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Έλλειψη διάθεσης  

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ  

Ενδεχομένως να υπάρχουν προβλήματα υγείας που ευθύνονται για αυτό το αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως η αναιμία, ο θυρεοειδής, ο χρόνιος πόνος ή ορισμένα φάρμακα. Γι’ αυτό, όταν γίνεται επίμονο, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γιατρό σας. 

ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΙΜΙΑ; 

H αναιμία είναι μια αιματολογική πάθηση, που οφείλεται σε πολλές αιτίες και γι’ αυτό κατατάσσεται σε διάφορα είδη.

Tο κύριο σύμπτωμά της είναι η καταβολή δυνάμεων, με αποτέλεσμα να νιώθετε εύκολα κόπωση και εξάντληση, να σας λείπει ενέργεια και να δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η διάγνωση της αναιμίας μπορεί να γίνει μόνο από τον γιατρό, ο οποίος θα καταλήξει και στον τύπο της πάθησης αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισής της. Απευθυνθείτε λοιπόν στον θεράποντα γιατρό σας, προκειμένου να αξιολογήσει τα συμπτώματα που θα του περιγράψετε και τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων που θα σας συστήσει να κάνετε. 

ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΣΑΣ 

Ένας θυρεοειδής που υπολειτουργεί επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό, προκαλώντας συχνά κούραση, ατονία, υπνηλία, μείωση της λίμπιντο, κράμπες, μυϊκή αδυναμία, αδυναμία συγκέντρωσης, μελαγχολία, διαταραχές στη διάθεση κ.λπ.

Για τη διερεύνηση της κατάστασης του θυρεοειδούς, χρειάζεται να διενεργηθούν αιματολογικές εξετάσεις που θα σας συστήσει ο γιατρός.

Στη συνέχεια, αν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις από τις εξετάσεις αίματος ή την κλινική εξέταση, θα χρειαστεί πιθανώς να γίνει ένα υπερηχογράφημα, το οποίο θα δείξει τη μορφολογία του θυρεοειδούς (μέγεθος, σύσταση, ύπαρξη όζων ή όχι κ.λπ.). Η θεραπεία είναι συνήθως απλή και θα πρέπει να κολουθείτε κατά γράμμα τις οδηγίες του ενδοκρινολόγου σας.  

ΜΠΗΚΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ; 

Κατά την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, που προηγείται της εμμηνόπαυσης, η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνεται.

Συμπτώματά της, μεταξύ άλλων, είναι οι διαταραχές του ύπνου (αϋπνία, αφυπνίσεις στη μέση της νύχτας λόγω εξάψεων) που κλέβουν την ενέργειά σας, αλλά και οι διαταραχές επίσης της μνήμης, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κόπωση, η ευερεθιστότητα, το άγχος και η θλίψη, που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής σας.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το τι να περιμένετε κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα για να προετοιμαστείτε. 

ΕΙΣΤΕ ΑΓΧΩΜΕΝΟΙ; 

Το στρες, όταν είναι παρατεταμένο και έντονο, αποτελεί γενεσιουργό αίτιο για πολλές σωματικές και ψυχικές παθήσεις, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους «κλέφτες» της ζωτικότητάς σας.  

ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ; 

Ο ανεπαρκής ύπνος και κυρίως η κακή ποιότητά του είναι από τις πιο συχνές αιτίες για την έλλειψη ευεξίας και την ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως συνοδεύεται από άσχημη διάθεση, αίσθημα κόπωσης και υπνηλίας, πεσμένη αποδοτικότητα στη δουλειά και μειωμένη ικανότητα μάθησης.

Αν μάλιστα ροχαλίζετε, είναι πιθανόν να υποφέρετε από υπνική άπνοια, που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Αυτές οι μικροαφυπνίσεις, που μπορεί να συμβαίνουν πολλές εκατοντάδες φορές κάθε νύχτα, έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του ύπνου και, φυσικά, την έλλειψη ενέργειας όλη την ημέρα. 

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ  ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ ΣΑΣ   

ΟΙ ΣΤΕΡΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ, που απαγορεύουν την κατανάλωση σημαντικών τροφίμων, είναι συνήθως ελλιπείς σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να καταπονούν τον οργανισμό και να του στερούν ενέργεια. 

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του αίματος, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ευεξία και την ενεργητικότητά σας. 

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ενδεχομένως να έχουν ως παρενέργειες την κόπωση και την υπνηλία. Αν νιώθετε έτσι, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ο οποίος, αν χρειαστεί, θα τροποποιήσει την αγωγή σας. 

Ο ΘΟΡΥΒΟΣ σύμφωνα με έρευνες επηρεάζει την ενεργητικότητά μας. Άνθρωποι που εκτίθενται καθημερινά και για πολλές ώρες σε έντονο θόρυβο μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους, αϋπνίες και μείωση ευεξίας. 

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΑΝΑΚΑΜΨΗΣ  

Είναι αυτονόητο ότι, από τη στιγμή που θα αντιμετωπίσετε τα παραπάνω προβλήματα, η ενεργητικότητά σας θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε επιπλέον:  

  •  Διαχειριστείτε καλύτερα τον εργασιακό και προσωπικό σας χρόνο. 
  •  Αυξήστε τις ώρες ύπνου σας.  
  • Είναι πολύ σημαντικό να κοιμάστε επαρκώς. 
  •  Μην αναλαμβάνετε περισσότερες υποχρεώσεις από όσες μπορείτε. 
  •  Εκτονωθείτε με μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. 

5 ΙΔΕΕΣ για ευεξία διαρκείας 

Αν νιώθετε ότι η κούραση και η έλλειψη διάθεσης έχουν πάρει το πάνω χέρι, το «σχέδιο δράσης» που ακολουθεί θα ξυπνήσει τη ζωτικότητά σας και θα σας τροφοδοτήσει με την απαιτούμενη ενέργεια.

Προσέχετε τι βάζετε στο πιάτο σας 

Τίποτα δεν μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο κουρασμένοι και κακόκεφοι από μια κακή διατροφή.

Τα πολύ χαμηλά ποσοστά σακχάρου προκαλούν κόπωση και ατονία. Το «κλειδί» για ενέργεια όλη την ημέρα είναι να διατηρείτε σταθερό το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, καθώς αυτό καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ενεργητικοί αισθάνεστε.

Γι’ αυτό πρέπει να τρώτε λίγο και συχνά (5-6 γεύματα την ημέρα) και να έχετε πάντα πρόσβαση σε υγιεινά σνακ.  

Διώξτε την κούραση με ένα τονωτικό μπάνιο 

Γεμίστε την μπανιέρα σας με χλιαρό νερό. Για να έχει τονωτική και όχι χαλαρωτική επίδραση, η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι κάτω από τους 35°C.

Στη συνέχεια, ρίξτε μέσα τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού, που έχει τονωτικές και αναζωογονητικές ιδιότητες, και τρεις σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, που έχει τονωτική δράση. 

Βγείτε στο φως 

Ο οργανισµός µας είναι προγραµµατισµένος να λειτουργεί µε βάση το φως. Φροντίστε λοιπόν να εκτίθεστε στον πρωινό ήλιο, καθώς µας αναζωογονεί και µας βοηθά να γεµίζουµε τις µπαταρίες µας. 

Γυμναστείτε για να πάρετε δυνάμεις

Η τακτική άσκηση θα σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο κουρασμένοι μακροπρόθεσμα, ενώ θα βελτιώσει και την ποιότητα του ύπνου σας. Ακόμα και ένας 20λεπτος περίπατος αρκεί για να σας δώσει ενεργειακή ώθηση, και τα οφέλη, όπως είναι εύλογο, αυξάνονται με πιο συχνή σωματική δραστηριότητα.

Φροντίστε ωστόσο να αποφεύγετε τη γυμναστική λίγο πριν κοιμηθείτε.  

Πιείτε ένα καφεδάκι για… επαγρύπνηση

Ο καφές… ξυπνάει την ενέργειά μας, καθώς η καφεΐνη δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, διεγείροντάς το. Η δράση αυτή, όμως, εξαρτάται από την ποσότητα της καφεΐνης που προσλαμβάνετε.

Η μέτρια πρόσληψη, δηλαδή μέχρι 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, συμβάλλει στην τόνωση, αρκεί να μην τα καταναλώνετε αργά το απόγευμα γιατί μπορεί να επηρεάσουν τον ύπνο σας. 

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κύριο Αναστάσιο Σπαντιδέα, κλινικό φαρμακολόγο-παθολόγο, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.