Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία εντόπισαν 15 παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την άνοια σε νεαρή ηλικία και έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής. Ως εκ τούτου, αισιοδοξούν πως αν αλλάζαμε κάποιες συνήθειες και δίναμε προτεραιότητα σε εκείνες που βελτιώνουν ορισμένους βασικούς δείκτες υγείας, θα μπορούσαμε να προστατευθούμε από τη σοβαρή αυτή νόσο.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέχουμε;
Τι αποκάλυψε η νέα μελέτη για τη νεανική άνοια
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA Neurology», μεταξύ των παραγόντων κινδύνου εμφάνισης άνοιας νωρίς στη ζωή είναι η κατάθλιψη, η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη βιταμίνης D.
Επιπλέον, αφού εξέτασαν 356.052 ενήλικες ηλικίας 37 έως 64 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η νεανική άνοια μπορεί να μοιράζεται πιθανούς παράγοντες κινδύνου με την εμφάνιση άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως η βαρηκοΐα και η μειωμένη δραστηριότητα.
Επομένως, οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου, αν και υπαρκτοί, δεν είναι οι μόνοι, τονίζουν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο αλλάζοντας τον τρόπο ζωής τους.
Θα πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας υγιή από μικρή ηλικία, προτρέπουν οι ίδιοι.
Πιο αναλυτικά οι κίνδυνοι
Οι συμμετέχοντες της μελέτης που χαρακτηρίστηκαν ως κοινωνικά απομονωμένοι είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε νεαρή ηλικία.
Η διαταραχή της ακοής συνδέθηκε με 56% υψηλότερο κίνδυνο και για εκείνους με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό κινδύνου ήταν αυξημένο κατά 59%.
Όσοι δεν είχαν ακαδημαϊκά ή άλλα προσόντα που σχετίζονται με τη μάθηση διέτρεχαν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο διαβήτης, κάποια καρδιαγγειακή νόσος καθώς και η ορθοστατική υπόταση φάνηκε επίσης να προστίθενται στη λίστα των πιθανών κινδύνων.
Τέλος, το αλκοόλ αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιβλαβές, όπως και η κατάθλιψη.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Το να παραμένει κανείς δραστήριος σωματικά και πνευματικά φαίνεται να είναι το «κλειδί». Επιπλέον, η καλή διατροφή, ο ποιοτικός ύπνος και η διακοπή πιθανών καταχρήσεων, όπως το ποτό, συμβάλλουν σε μια γενικά πιο ισορροπημένη και υγιή ζωή.
Τέλος, η καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποτιμάται, δηλώνουν οι επιστήμονες.