Πώς φαντάζονται οι γυναίκες τον σύντροφο των ονείρων τους; Και πώς μπορεί να διαφέρει μεταξύ των γυναικών με βάση την ηλικία τους;
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν ερεύνησε τις πολύπλοκες σχέσεις μεταξύ της ηλικίας και των προτιμήσεων για τον ιδανικό σύντροφο σε ένα μεγάλο, διεθνές δείγμα single γυναικών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Nature, αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες προτιμήσεις αναφορικά με τον ιδανικό σύντροφο δεν έδειχναν διακύμανση μεταξύ γυναικών διαφορετικών ηλικιών.
Ωστόσο, οι ερευνητές παράτησαν ότι οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας προτιμούν συντρόφους που αποπνέουν αυτοπεποίθηση και δυναμισμό ενώ δεν έχουν πρόβλημα εάν οι σύντροφοί τους είναι νεότεροι από τις ίδιες.
Η ηλικία συνδέθηκε επίσης με τις προθέσεις του ιδανικού συντρόφου να γίνει γονιός. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική μέχρι την ηλικία περίπου των 28 ετών ενώ η σημαντικότητά της στην συνέχεια μειώνεται.
Γνωρίζει η αγάπη ηλικία;
Για να απαντήσουν στο ερώτημα εάν τελικά η αγάπη γνωρίζει ηλικία, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, μελέτησαν δεδομένα από 20.000 single γυναίκες ηλικίας 18 έως 67 ετών από σχεδόν 150 χώρες.
Από τις συμμετέχουσες ζητήθηκε να αξιολογήσουν σε διαδικτυακό ερωτηματολόγιο πόσο σημαντικά θεωρούσαν χαρακτηριστικά, όπως η ελκυστικότητα, η ευγένεια, η υποστήριξη, η οικονομική ασφάλεια, η επιτυχία, η εκπαίδευση και η ευφυΐα σε έναν σύντροφο.
Τους ζητήθηκε επίσης να προσδιορίσουν τα ηλικιακά όρια του ιδανικού συντρόφου (μικρότερη και μεγαλύτερη ηλικία).
Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, οι περισσότερες προτιμήσεις σε έναν σύντροφο – συμπεριλαμβανομένης της προτίμησης για έναν ευγενικό και υποστηρικτικό σύντροφο – ήταν σταθερά σημαντικές, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η μελέτη, ωστόσο, αποκάλυψε ότι η ηλικία συνδέεται με ορισμένες συγκεκριμένες προτιμήσεις.
«Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι για τις γυναίκες έως την ηλικία των 28 ετών, η σημασία του ιδανικού συντρόφου που θέλει να γίνει πατέρας παρέμεινε εξίσου υψηλή, αλλά μειώθηκε στη συνέχεια», αναφέρουν οι ερευνητές.
Τόσο οι εξελικτικές θεωρίες όσο και οι έρευνες στο ψυχολογικό τομέα αναφορικά με το «βιολογικό ρολόι» θα πρότειναν μια μεταγενέστερη μείωση του ενδιαφέροντος, συγκεκριμένα περίπου στις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών, όταν οι γυναίκες πλησιάζουν στο τέλος της αναπαραγωγικής τους φάσης.
Αυτή η απροσδόκητη μείωση νωρίτερα θα μπορούσε να συνδεθεί με την αλλαγή των σχεδίων και γενικότερα του τρόπου ζωής, καθώς οι νεότερες γυναίκες μπορεί να επαναξιολογούν τους στόχους τους, ενώ οι μεγαλύτερες γυναίκες, που έχουν ήδη παιδιά, ενδεχομένως να δίνουν προτεραιότητα σε διαφορετικές πτυχές της σχέσης τους.
«Ο έρωτας όπως αποδεικνύεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνεται να… κοιτά χρόνια. Ανάλογα με την ηλικία μιας γυναίκας τα επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ένα σύντροφο αλλάζουν, όπως η προτίμηση για συντρόφους που επιθυμούν παιδιά ή που έχουν την ιδανική ηλικία» καταλήγουν οι ερευνητές.