Γαλοπούλα γεμιστή
Αν και όχι ελληνικό έθιμο, η γαλοπούλα αποτελεί για αρκετούς το βασικό έδεσμα για το τραπέζι των Χριστουγέννων. Γι’ αυτό κι εμείς σας προτείνουμε να φτιάξετε την πιο νόστιμη, γεμιστή γαλοπούλα!
Υλικά
- 1 γαλοπούλα περίπου 3 – 4 κιλών
- 500 γρ. κιμάς
- 1 και 1/2 κούπα ρύζι (προαιρετικά)
- 3 κουταλιές κουκουνάρι
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 κούπα λευκό κρασί
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 και 1/2 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 10 με 15 κάστανα
- 3 κουταλιές μαύρες σταφίδες και 3 κουταλιές ξανθές (προαιρετικά)
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 και ½ κιλό πατάτες (προαιρετικά)
- 4 κουταλιές σόγια σος
- μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 1 κουταλιά μέλι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζετε τη γαλοπούλα και της βάζετε εσωτερικά αλατοπίπερο.
Βήμα 2ο
Στη συνέχεια ετοιμάζετε τη γέμιση: Τσιγαρίζετε ελαφρά τον κιμά με το κρεμμύδι και λίγο λάδι. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τα κάστανα, που τα έχετε βράσει περίπου 10 λεπτά, τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Αν θέλετε να προσθέσετε ρύζι το βάζετε τώρα (άβραστο).
Βήμα 3ο
Σβήνετε με το χυμό πορτοκάλι και ρίχνετε τη μουστάρδα. Στη συνέχεια ρίχνετε λίγο νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε το μείγμα να ψηθεί για 10 λεπτά στην κατσαρόλα. Έπειτα το αφήνετε να κρυώσει καλά. Γεμίζετε τη γαλοπούλα, και τη ράβετε ή βάζετε ένα ξυνόμηλο για να την κλείσετε.
Βήμα 4ο
Εξωτερικά της βάζετε αλάτι, πιπέρι, και την αλείφετε με ένα μείγμα, που θα έχετε πριν ανακατέψει σε μία λεκανίτσα ή μπολ ή μπουκάλι ή στο μούλτι και το οποίο θα περιέχει: 4 κουταλιές σόγια σος, μισό ποτήρι χυμό πορτοκάλι, 2 κουταλιές μουστάρδα και 1 κουταλιά μέλι.
Βήμα 5ο
Στη συνέχεια βάζετε στο ταψί τη γαλοπούλα, αφού πρώτα την έχετε σκεπάσει καλά με αλουμινόχαρτο. Βάζετε στο ταψί, λίγο νερό, ελαιόλαδο και χυμό πορτοκάλι.
Βήμα 6ο
Αν θέλετε να προσθέσετε πατάτες, καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τις πατάτες, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, (προσθέτετε κρεμμύδι και σκόρδο αν θέλετε), και τις βάζετε κι αυτές στο ταψί. Την ψήνετε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς. Στη συνέχεια βγάζετε το αλουμινόχαρτο και την ψήνετε για άλλη 1 και ½ ώρα στους 160 βαθμούς.