Εσείς γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε, οπότε αν αισθάνεσθε ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι σημαντικό να εξετάσετε αν οι συνήθειες του τρόπου ζωής σας εξυπηρετούν τους στόχους σας για την υγεία.
Δείτε μερικά σημάδια που υποδηλώνουν ότι ίσως έχει έρθει η ώρα για αλλαγές…
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με το έντερο
Το έντερό σας επηρεάζει σημαντικά την υγεία σας, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε μέχρι τελικά να… επηρεάσει την καθημερινότητά σας.
Το έντερο αλληλεπιδρά με όλα σχεδόν τα κύτταρα του σώματος, επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες από την πέψη έως το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας φυσικά μέσω της διατροφής, της άσκησης και της διαχείρισης του στρες, αλλά σε περίπτωση που οι ενοχλήσεις δεν υποχωρούν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την εύρεση και θεραπεία του προβλήματος.
Αρρωσταίνετε συνέχεια
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ουσιαστικά ο αμυντικός μηχανισμός του σώματος, και η δουλειά του είναι να μας προστατεύει από παθογόνα (ιούς, βακτήρια ή άλλους μικροοργανισμούς που προκαλούν ασθένειες) ώστε να μας κρατά όσο το δυνατόν πιο υγιείς.
Υπάρχουν, όμως, και ορισμένες περιπτώσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε, αφήνοντας τα άτομα πιο επιρρεπή σε ασθένειες.
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την άμυνα του οργανισμού:
- Διατροφή.
- Κάπνισμα.
- Έλλειψη ύπνου.
- Καθιστική ζωή.
- Υπερβολικό βάρος..
- Μειωμένη έκθεση στον ήλιο.
- Τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Είστε ευερέθιστοι
Η ευερεθιστότητα μπορεί να προέρχεται από στρεσογόνους παράγοντες της ζωής, όπως το εργασιακό άγχος, έλλειψη ύπνου, ορμονικές ανισορροπίες ή ακόμη και διαταραχές ψυχικής υγείας.
Παράλληλα, ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο χρόνιος πόνος, οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή νευρολογικές παθήσεις είναι πολύ πιθανό να ευθύνονται για τις εναλλαγές στη διάθεση.
Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε την ευερεθιστότητα είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό που θα σας βοηθήσει να βρείτε την υποκείμενη αιτία της και να εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα.
Δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε
Το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να σας «κλέψουν» τον ύπνο. Ο χρόνιος πόνος επίσης.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Medical Sciences προσθέτει ότι η παράλειψη γευμάτων, η πολύ γρήγορη κατανάλωση φαγητού, τα μεγάλα γεύματα, οι ακανόνιστες ώρες φαγητού και η κακή ποιότητα του φαγητού συμβάλλουν σε διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία.
Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ζείτε χωρίς την κατάλληλη ξεκούραση – αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας εάν αισθάνεστε ότι παρεμβαίνει στον ύπνο σας.
Νιώθετε μονίμως κουρασμένοι
Η καρδιά ευδοκιμεί με τη σωστή ροή οξυγόνου. Η αναπνοή σας γίνεται πιο αργή και αδύναμη όσο βυθίζεστε στον καναπέ σας, γεγονός που «εξαντλεί» την καρδιά σας.
Αν και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στη μόνιμη αίσθηση κούρασης, όπως η κακή διατροφή και οι ορμονικές ανισορροπίες, η αδράνεια έχει, επίσης, αντίκτυπο στο πόσο κουρασμένοι νιώθετε.
Όσο περισσότερο κάθεστε, τόσο πιο εξαντλημένοι αισθάνεσθε λόγω του ότι καρδιά, πνεύμονες και μύες δεν «συντηρούνται» σωστά.