Χριστόψωμο, το ψωμί των Χριστουγέννων
Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή και το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα. Η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία κι εμείς σας τη δείχνουμε.
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι μαλακό
- 25 γρ. μαγιά φρέσκια
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 αυγό μεγάλο
- 1/2 κ.σ. γλυκάνισο
- 1 1/2 φλιτζ. νερό
- 1 καρύδι ολόκληρο
- 3 κουταλιές αμύγδαλα λευκά
- Λίγες σταφίδες
- Σουσάμι
- Μαυροκούκι
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. νερό καυτό
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό και μετά προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη.
Βήμα 2ο
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα, την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει η ζύμη μας και μετά βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βήμα 3ο
Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
Βήμα 4ο
Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε τη ζύμη μας, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου.
Βήμα 5ο
Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αλλά και τα υπόλοιπα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού.
Βήμα 6ο
Ανακατεύουμε το μέλι με το καυτό νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν.
Βήμα 7ο
Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι, γαρνίρουμε με λίγα αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι.
Βήμα 8ο
Ψήνουμε το Χριστόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο για 45 - 50 λεπτά - γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο, αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, μέχρι το Χριστόψωμο να πάρει ωραίο χρώμα.