Εάν έχετε την τάση να ανησυχείτε συχνά για την υγεία σας τότε έχει έρθει η στιγμή να επαναπροσδιορίσετε την στάση σας.
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από τη Σουηδία, οι άνθρωποι που ανησυχούν υπερβολικά για την κατάσταση της υγείας τους τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα από εκείνους που δεν ανησυχούν.
Ενώ φαίνεται περίεργο όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα, οι υποχόνδριοι, που ανησυχούν χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, τελικά απολαμβάνουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
«Υποχόνδριος» ή διαταραχή άγχους ασθένειας
Οι ερευνητές ξεκινούν την μελέτη τους, επισημαίνοντας ότι τα άτομα που ορίζονται ως «υποχόνδρια», μπορεί στην πραγματικότητα να αντιμετωπίζουν διαταραχή άγχους ασθένειας, μια πάθηση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για την υγεία, συχνά με μια αβάσιμη πεποίθηση ότι υπάρχει μια σοβαρή υποκείμενη πάθηση.
Μπορεί να σχετίζεται με συχνές επισκέψεις στον γιατρό ή μπορεί να περιλαμβάνει την πλήρη αποφυγή τους από τον φόβο να μην διαγνωστεί με μια πραγματική και πιθανόν θανατηφόρα πάθηση.
Τι έδειξε η έρευνα
Οι Σουηδοί ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 42.000 άτομα (εκ των οποίων τα 1.000 είχαν διαταραχή άγχους ασθένειας) για δύο δεκαετίες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα άτομα με τη διαταραχή είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. (Κατά μέσο όρο, όσοι ανησυχούσαν πέθαιναν πέντε χρόνια νεότεροι συγκριτικά με εκείνους που ανησυχούσαν λιγότερο).
Τα άτομα με διαταραχή άγχους ασθένειας που πέθαιναν από φυσικά αίτια είχαν αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά και αναπνευστικά αίτια. Αυτό που παραξένεψε τους ερευνητές ήταν ότι δεν είχαν αυξημένη θνησιμότητα από καρκίνο, πάθηση που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτόν τον πληθυσμό.
Η κύρια αιτία αφύσικου θανάτου στην συγκεκριμένη ομάδα ήταν η αυτοκτονία.
Ψυχική και σωματική υγεία σε σύνδεση
Η διαταραχή άγχους ασθένειας είναι γνωστό ότι έχει ισχυρή σύνδεση με ψυχικές παθήσεις. Καθώς ο κίνδυνος αυτοκτονίας αυξάνεται εξαιτίας ορισμένων ψυχικών παθήσεων (όπως η κατάθλιψη) τότε αυτό το εύρημα φαίνεται λογικό.
«Δεν μπορούμε όμως να εξηγήσουμε τόσο εύκολα τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου από φυσικά αιτία» λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές. Οι παράγοντες του τρόπου ζωής για παράδειγμα παίζουν ρόλο. Το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι πιο συχνά σε άτομα που αντιμετωπίζουν άγχος ή ψυχικές παθήσεις.
Και αυτές οι συνήθειες είναι γνωστό ότι μειώνουν την πιθανότητα μακροζωίας, συμβάλλοντας στην αυξημένη θνησιμότητα.
Η διαταραχή άγχους ασθένειας είναι επίσης πιο συχνή σε άτομα, που μέλος της οικογένειάς τους έπασχε από κάποια σοβαρή ασθένεια, αναφέρουν οι ερευνητές από το Conversation. Δεδομένου ότι πολλές σοβαρές ασθένειες έχουν μια γενετική συνιστώσα, ο κίνδυνος θνησιμότητας μπορεί να αυξηθεί και από αυτόν τον παράγοντα.