Οι ερευνητές βρήκαν μια εύκολη μέθοδο που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για νοσοκομειακή πνευμονία μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών. Πρόκειται για το απλό βούρτσισμα των δοντιών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
Οι ερευνητές εξέτασαν εάν το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών στους νοσηλευόμενους ασθενείς σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά νοσοκομειακής πνευμονίας και άλλες εκβάσεις υγείας.
Η ομάδα συνδύασε τα αποτελέσματα 15 τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών που περιελάμβαναν περισσότερους από 2.700 ασθενείς και διαπίστωσε ότι τα ποσοστά πνευμονίας από το νοσοκομείο ήταν χαμηλότερα μεταξύ των ασθενών που βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους (ή που δέχονταν καθημερινό βούρτσισμα) συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν.
Η σύνδεση αυτή ήταν ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των ασθενών με μηχανικό αερισμό.
Τι είναι η νοσοκομειακή πνευμονία
Η νοσοκομειακή πνευμονία εμφανίζεται όταν βακτήρια από το στόμα εισέρχονται στους αεραγωγούς του ασθενούς και μολύνουν τους πνεύμονές του.
Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αδυναμία ή ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να αναπτύξουν νοσοκομειακή πνευμονία κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους εκεί.
Ωστόσο, το καθημερινό βούρτσισμα δοντιών μπορεί να μειώσει την ποσότητα των βακτηρίων στο στόμα, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο εμφάνισης νοσοκομειακής πνευμονίας.
Μειώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητας με τακτικό βούρτσισμα
Η ομάδα των ερευνητών διεξήγαγε μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του καθημερινού βουρτσίσματος των δοντιών και της νοσοκομειακής πνευμονίας.
Χρησιμοποιώντας μια ποικιλία βάσεων δεδομένων, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές από όλο τον κόσμο που συνέκριναν την επίδραση της τακτικής στοματικής φροντίδας με το βούρτσισμα των δοντιών έναντι της στοματικής φροντίδας χωρίς το βούρτσισμα στην εμφάνιση νοσοκομειακής πνευμονίας και άλλων παθήσεων.
Η ανάλυση της ομάδας διαπίστωσε ότι το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για νοσοκομειακή πνευμονία και θνησιμότητα στη ΜΕΘ.
Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν ότι το βούρτσισμα των δοντιών για ασθενείς στη ΜΕΘ συσχετίστηκε με λιγότερες ημέρες μηχανικού αερισμού και μικρότερη διάρκεια παραμονής στη ΜΕΘ.
Οι περισσότερες από τις μελέτες στην ανασκόπηση της ομάδας διερεύνησαν τον ρόλο του καθαρισμού δοντιών σε ενήλικες στη ΜΕΘ. Μόνο δύο από τις 15 μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση των συγγραφέων αξιολόγησαν την επίδραση του βουρτσίσματος των δοντιών σε ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η προστατευτική επίδραση του βουρτσίσματος των δοντιών μπορεί να επεκταθεί και σε ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, αλλά απαιτούνται πρόσθετες μελέτες που να εστιάζουν σε αυτόν τον πληθυσμό για να διευκρινιστεί εάν πράγματι συμβαίνει.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν τη σημασία των συνηθειών στοματικής υγιεινής, που πρέπει να περιλαμβάνουν για του νοσηλευόμενους ασθενείς το βούρτσισμα των δοντιών. Ελπίζουμε ότι η μελέτη μας θα συμβάλει καταλυτικά σε πολιτικές και προγράμματα για να διασφαλίσουμε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους. Εάν ένας ασθενής δεν μπορεί να βουρτσίσει ο ίδιος τα δόντια του, τότε ένα μέλος της ομάδας φροντίδας του ασθενούς μπορεί να βοηθήσει», καταλήγουν οι ερευνητές.