Μελομακάρονα
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που ξεχωρίζουν. Τα μελομακάρονα θεωρούνται πιο υγιεινή επιλογή από τους κουραμπιέδες. Ειδικά αν είναι σπιτικά, δηλαδή έχουν παρασκευαστεί με ελαιόλαδο, τα λιπαρά τους είναι μονοακόρεστα, τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, το μέλι και τα καρύδια είναι ωφέλιμες τροφές για την υγεία σας.
Υλικά
- 500 ml ελαιόλαδο
- 150 γρ. ζάχαρη
- Χυμός 2 πορτοκαλιών
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 120 ml κονιάκ
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. καρύδια τριμμένα
- 700 ml νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα λεμονιού. Βράστε για περίπου 7 λεπτά. Μόλις περάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το μείγμα σας να κρυώσει.
Βήμα 2ο
Στη συνέχεια βάλτε το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ.
Βήμα 3ο
Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί. Στη συνέχεια, προσέξτε μην το ζυμώσετε πολύ γιατί τα μελομακάρονα θα σφίξουν.
Βήμα 4ο
Κόψτε κομμάτια από την ζύμη και πλάστε τα μελομακάρονά σας. Έπειτα βάλτε τα σε ταψί, αφού τοποθετήσετε λαδόκολλα.
Βήμα 5ο
Χαράξτε την επιφάνειά τους με ένα πιρούνι. Και ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 30 λεπτά.
Βήμα 6ο
Όσο είναι ακόμα ζεστά περάστε τα, ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι και από τις δύο πλευρές και έπειτα ακουμπήστε τα σε μια πιατέλα.
Βήμα 7ο
Περιχύστε τα με λίγο μέλι και με τα τριμμένα καρύδια.