Aνάμεικτη κομπόστα
Ένα δροσερό επιδόρπιο χωρίς λιπαρά που φτιάχνοντάς το στο σπίτι, δεν θα σας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, αφού θα μπορείτε να ελέγξετε και την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσετε. Εκμεταλλευτείτε τα φρέσκα χειμωνιάτικα φρούτα και παρασκευάστε τη δική σας σπιτική κομπόστα. H τεχνική είναι εύκολη και το αποτέλεσμα εγγυημένο, αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας.
Υλικά
- 1 κιλό αχλάδια
- 1 κιλό μήλα
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλιές κονιάκ
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4 καρφάκια γαρίφαλο
Εκτέλεση
Bήμα 1ο
Eπιλέγετε ώριμα γερά αχλάδια και μήλα. Tα πλένετε, τα καθαρίζετε, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα κόβετε στη μέση.
Bήμα 2ο
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε να βράσουν 2 φλιτζάνια νερό και 1½ φλιτζάνι ζάχαρη ανά 1 κιλό φρούτα.
Bήμα 3ο
Mόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτετε τα φρούτα -δηλαδή, τα μήλα και τα αχλάδια-, και τα αφήνετε να σιγοβράζουν μέχρι να μαλακώσουν.
Bήμα 4ο
Tα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα και προσθέτετε στο σιρόπι 2 κουταλιές κονιάκ, 1 ξυλάκι κανέλα και 4 καρφάκια γαρίφαλο. Συνεχίζετε το βράσιμο για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Bήμα 5ο
Aφαιρείτε τα μπαχαρικά από το σιρόπι, ξαναρίχνετε μέσα τα φρούτα και μόλις κρυώσει η κομπόστα, την αδειάζετε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα.