Κάνατε χθες γυμναστική και σήμερα δεν μπορείτε καν να σηκωθείτε από το κρεβάτι; Προφανώς, αυτό είναι φυσικό να συμβεί ύστερα από μια «σκληρή» προπόνηση ή αν πρόσφατα αλλάξατε τη ρουτίνα σας.
Όπως και να έχει, όσο ωραίο κι αν σας ακούγεται, μάλλον δεν γίνεται να κάτσετε στο κρεβάτι όλη μέρα. Οι ημέρες ξεκούρασης είναι τόσο σημαντικές όσο η ίδια η άσκηση, αρκεί να τις αξιοποιήσετε αναλόγως.
Πότε χρειάζεστε «διάλειμμα» από τη γυμναστική
Πότε είναι απαραίτητη μια ημέρα αποθεραπείας και πότε είναι απλά μια… δικαιολογία;
Ένα καλό σημάδι ότι χρειάζεστε μια ημέρα ξεκούρασης είναι όταν αρχίζετε να μην αποδίδετε στις προπονήσεις σας. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι ή αν έχετε φτάσει στο σημείο μικρών τραυματισμών, τότε μάλλον το έχετε παρακάνει και το σώμα σας σας «φωνάζει» πως θέλει να ξεκουραστεί.
Εάν λοιπόν, ο αστράγαλός σας σας ενοχλεί ή η πλάτη σας πονά, ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα.
Εάν είστε αρχάριοι στην προπόνηση, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον χρόνο ξεκούρασης. Αν προπονείστε για πολύ καιρό, πιθανότατα το σώμα σας θα έχει ήδη συνηθίσει τις έντονες προπονήσεις ωστόσο και πάλι, χρειάζεται ξεκούραση.
«Rest day» με ενέργεια
Οι δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ημερών ανάκαμψης από την προπόνηση δεν μπορεί να είναι οι ίδιες για όλους.
Εάν θέλετε η «rest day» σας να είναι μια ενεργή μέρα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή βόλτα με τα πόδια. Ένα 20λεπτο περπάτημα στη γειτονιά σας ακούγοντας το αγαπημένο σας podcast μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Μια ήπια συνεδρία γιόγκα με διαλογισμό θα μπορούσε επίσης να σας χαλαρώσει, χωρίς παράλληλα να είστε όλη μέρα αδρανείς.
Βέβαια, αν αισθάνεστε πως έχετε την ανάγκη να μην κάνετε τίποτα, κανείς δεν σας το απαγορεύει. Σε κάθε περίπτωση, ακούστε το σώμα σας. Εκείνο ξέρει…
Το θαυματουργό «stretching»
Οι διατάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους αποθεραπείας.
Ενώ θα σας κάνει καλό να τεντώσετε ολόκληρο το σώμα σας, εστιάστε στα σημεία που «δουλέψατε» περισσότερο κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησής σας την προηγούμενη μέρα.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε foam roller, λάστιχο και μπάλες μασάζ για να ανακουφίσετε τυχόν πόνους στους μύες.
Θυμηθείτε πως η αποκατάσταση δεν πρέπει να αφορά μόνο τις ημέρες που δεν προπονείστε. Είναι απαραίτητο να ξεκινά αμέσως μόλις τελειώσετε την προπόνηση.
Αφιερώνετε πάντα λίγο χρόνο για διατάσεις και χαλάρωση ως μέρος της αποθεραπείας σας αφού ολοκληρώσετε το προπονητικό σας πρόγραμμα. Έτσι, το σώμα σας θα ανακάμψει πιο γρήγορα και πιθανότατα θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι την επόμενη μέρα.
Προσέξτε επίσης τα τρόφιμα που καταναλώνετε μετά την άσκηση. Ο σολομός με κινόα, το τοστ με τυρί και γαλοπούλα, το καστανό ρύζι με τόνο, η ομελέτα με μαύρο ψωμί, τα ζυμαρικά ολικής άλεσης με τόνο, το γάλα καρύδας με βρώμη και το γιαούρτι με φρούτα είναι μερικές καλές ιδέες.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε την επαρκή ενυδάτωσή σας και τον ποιοτικό ύπνο.