Ενόσω η θερμοκρασία πέφτει, σταδιακά αυξάνεται η κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών στην κοινότητα. Ο πυρετός, ο βήχας, η καταρροή και ο πονόλαιμος ταλαιπωρούν αρκετούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν σπίτι τους ή να περνούν την ίωση στο… πόδι με όσες δυνάμεις έχουν. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί επιμένουν πως ορισμένες τροφές πρέπει να βγουν από την διατροφή μας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως… αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα παρατείνοντας έτσι το διάστημα έως την πολυπόθητη ανάρρωση.
Ποιες τροφές πρέπει να βγάλουμε από την διατροφή μας
Στη λίστα με τις… απαγορευμένες τροφές η οικογενειακή γιατρός της φημισμένης κλινικής «Cleveland», Dr. Neha Yvas, βάζει σε πρώτη θέση το αλκοόλ, επειδή έχει αποδειχθεί πως δυσχεραίνει τον οργανισμό στην καταπολέμηση της γρίπης ή του κρυολογήματος. Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί πως επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλληλεπιδράσει επικίνδυνα με τυχόν φάρμακα που λαμβάνει κανείς για το κρυολόγημα ή τη γρίπη.
Επίσης, όπως σημειώνει, «η καφεΐνη μπορεί να σας αφυδατώσει περαιτέρω, γι’ αυτό αποφύγετε τον καφέ, το μαύρο τσάι, τη σόδα και παρόμοια ροφήματα ή αναψυκτικά. Η καφεΐνη είναι επίσης διεγερτικό, συνεπώς όταν το σώμα ήδη εργάζεται σκληρά για να καταπολεμήσει τη γρίπη, δεν θέλετε να προσθέσετε κάτι που μπορεί να στερήσει την ικανότητά του να το κάνει αυτό».
Αντίστοιχα και παρότι ένα ποτήρι ζεστό γάλα φαντάζει ιδανικό για τον πονεμένο λαιμό, στην πραγματικότητα τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να πυκνώσουν τη βλέννα, γεγονός που θα επιδεινώσει τη συμφόρηση. Στα τρόφιμα όμως που δεν βοηθούν, η ειδικός συμπεριλαμβάνει και τη ζάχαρη που συνδέεται με τη φλεγμονή, «την οποία ο οργανισμός προσπαθεί πολύ σκληρά να καταπολεμήσει».
Τέλος, τα πικάντικα φαγητά είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγονται κατά την περίοδο που τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα, καθώς τελικά μπορεί να επιδεινώσουν τον πονόλαιμο ή τυχόν στομαχικές διαταραχές. «Αντιθέτως, όταν αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα, ενσωματώστε λίγο πιπέρι στη διατροφή, που θα συμβάλλει στη μείωση της συμφόρησης».
Το μενού του ασθενoύς
Οι σούπες είναι ιδανικές για τους ασθενείς που υποφέρουν από τα συμπτώματα της γρίπης ή του κοινού κρυολογήματος. Μάλιστα, η ειδικός επικαλείται μελέτη που καταλήγει πως τα συστατικά της κοτόσουπας συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και βελτιώνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στην ασθένεια.
Επίσης το διαιτολόγιο πρέπει να είναι πλούσιο σε βιταμίνη C που «συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης». Τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα ακτινίδια και οι ντομάτες συνεπώς, είναι καλό να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». Το ίδιο ισχύει και για τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, αν και ομολογουμένως η σκέψη μίας δροσερής σαλάτας συνήθως απορρίπτεται από τους ασθενείς. Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Οπως για παράδειγμα, να προσθέσει κανείς λαχανικά στη σούπα ή σε ένα άλλο ζεστό πιάτο, εκτοξεύοντας έτσι τις περιεχόμενες βιταμίνες.
Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πιθανόν η μυρωδιά του σκόρδου να μην είναι δελεαστική για τους περισσότερους, παρ’ όλα αυτά μελέτες δείχνουν πως η κατανάλωσή του σε ωμή μορφή είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη. «Μπορείτε ακόμη και να το βάλετε σε ζεστό τσάι – απλά προσθέστε λίγο μέλι για να καλύψετε την έντονη μυρωδιά», προτείνει η Dr. Vyas. Εξίσου όμως δυναμωτικά είναι μπαχαρικά όπως το τζίντζερ και ο κουρκουμάς, γι’ αυτό και είναι καλό να αποτελούν βασικό συστατικό των μαγειρικών συνταγών για εκείνες τις δύσκολές ημέρες (και όχι μόνον).
Νούμερο «ένα» όμως, συμβουλή είναι η κατανάλωση υγρών, καθώς το σώμα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ενυδάτωση λόγω του πυρετού και της γενικότερης κακουχίας.
«Μείνετε ενυδατωμένοι με νερό ή ροφήματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε ζωμούς τσάι και ροφήματα από βότανα. Απλά φροντίστε να μείνετε μακριά από καφεϊνούχα ποτά, όπως ο καφές και η σόδα, και από οποιαδήποτε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία στην πραγματικότητα μπορεί να σας αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο».
Πηγή: Έντυπη Έκδοση ΤΑ ΝΕΑ, Αφιέρωμα Υγεία