Εάν αισθάνεστε έντονη κούραση ή σαν να έχετε… στερέψει από ενέργεια, τότε δεν είστε οι μόνοι. Η κόπωση μπορεί να προκληθεί τόσο από απλούς παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου ή το κρυολόγημα και η γρίπη όσο και από υποκείμενες παθήσεις, όπως η υπνική άπνοια.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η κόπωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής ή στη διατροφή, με διόρθωση μιας ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών ή την θεραπεία της υποκείμενης πάθησης. Ωστόσο, για να την βελτιώσετε, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι την προκαλεί.
Μερικοί από τους πιο πιθανούς λόγους περιλαμβάνουν:
Κούραση εξαιτίας ανεπαρκούς ύπνου
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού συνολικά.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα εκτελεί μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης σημαντικών ορμονών και της επιδιόρθωσης και της αναγέννησης των κυττάρων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν ανανεωμένοι και σε εγρήγορση μετά από μια νύχτα ποιοτικού ύπνου.
Παρόλο που οι ανάγκες ύπνου μπορεί να διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα πρέπει να κοιμάστε από επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ.
Ο ρόλος των ελλείψεων
Οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν κοιμάστε περισσότερες από 7 ώρες. Οι ελλείψεις στα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά έχουν συνδεθεί με την κόπωση:
- Σίδηρος
- Βιταμίνη Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, Β12.
- Βιταμίνη D.
- Βιταμίνη C.
- Μαγνήσιο.
Εάν αισθάνεστε κόπωση, συζητήστε το με τον γιατρό σας και εκείνος θα σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις για να ελέγξει τα επίπεδα των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
Συνήθως, η κόπωση που σχετίζεται με ανεπάρκεια σε ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά βελτιώνεται μόλις τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών επανέλθουν εντός του φυσιολογικού εύρους.
Μήπως σας κουράζει το στρες;
Ενώ το άγχος είναι φυσιολογικό, το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση.
Επιπλέον, το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει δομικές και λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, συμβάλλοντας σε συμπτώματα όπως η κόπωση.
Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για τη μείωση του άγχους ενώ αποτελεσματικές μέθοδοι κατά του στρες περιλαμβάνουν οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, το journaling αλλά και η εξάσκηση της yoga.
Υποκείμενες παθήσεις
Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητη, χρόνια κόπωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε τα συμπτώματά σας.
Μπορεί να σας προτείνει εξετάσεις για να αποκλείσει ορισμένες παθήσεις που προκαλούν κόπωση, όπως άπνοια ύπνου, υποθυρεοειδισμός, αγχώδεις διαταραχές, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, διαβήτης, νεφρικής νόσος ή ινομυαλγία.
Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι είναι αφύσικο να αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι. Εάν αισθάνεστε συχνή κόπωση, υπάρχουν πιθανώς μία ή περισσότερες αιτίες.