Πατάτες φούρνου με σκόρδο, προσούτο και φασκόμηλο
Αυτό το συνοδευτικό που λιώνει στο στόμα μπορεί να κλέψει την παράσταση και από τον «πρωταγωνιστή» του τραπεζιού αυτές τις γιορτές...
Υλικά
- 2 φέτες προσούτο
- 2 κιλά πατάτες, κομμένες σε ροδέλες (με τη φλούδα)
- 2 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, συν περισσότερο για το γαρνίρισμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
- ¾ φλ. ζωμό κοτόπουλου (με χαμηλό νάτριο)
- 5 μεσαίες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο και ψήστε τις φέτες προσούτο σε ένα ταψί με λαδόκολα, στο μεσαίο ράφι μέχρι να γίνει τραγανό, 8 έως 10 λεπτά.
Βήμα 2
Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου και ανακατέψτε τις πατάτες, το φασκόμηλο, το λάδι, το βούτυρο, τη μαντζουράνα, το αλάτι και το πιπέρι σε ένα μεσαίο μπολ.
Βήμα 3
Τοποθετήστε τις πατάτες σε ένα ταψί και ψήστε στην επάνω σχάρα για 15 λεπτά, έπειτα, αφαιρέστε από το φούρνο για να γυρίστε προσεκτικά τις πατάτες και ψήστε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, περίπου 15 λεπτά ακόμα.
Βήμα 4
Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο για να προσθέσετε σκόρδο και να περιχύσετε προσεκτικά τις πατάτες με ζωμό και ψήστε μέχρι να απορροφηθεί, 8 έως 10 λεπτά.
Βήμα 5
Μεταφέρετε τις πατάτες και το σκόρδο σε ένα πιάτο σερβιρίσματος, πασπαλίστε με λίγο αλάτι και θρυμματίστε το τραγανό προσούτο από πάνω, αν θέλετε, γαρνίρετε και με επιπλέον φασκόμηλο.