Η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα μας χτυπούν επίμονα την πόρτα αυτήν την εποχή, αποδιοργανώνοντας την καθημερινή μας ρουτίνα που για πολλούς περιλαμβάνει τη γυμναστική.
Λογικά, όταν δε νιώθετε στα καλύτερά σας, θα μπείτε στον πειρασμό να κάτσετε όλη μέρα στον καναπέ σας «παρέα» με τα χαρτομάντηλα και μια ταινία. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή είναι μια καλή και ίσως η μόνη επιλογή. Σε άλλες ωστόσο, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε την προπόνησή σας με την προϋπόθεση όμως πως θα τηρήσετε κάποιους βασικούς κανόνες προστασίας.
Προτού ξεκινήσετε, λάβετε υπόψη τα συμπτώματα
Κρυολόγημα και covid-19
Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως συμφόρηση, καταρροή, ήπια κεφαλαλγία ή/και πονόλαιμο, καλό θα ήταν να κάνετε ένα τεστ για covid-19.
Αυτό θα καθορίσει αν θα πρέπει να «παγώσετε» για ένα χρονικό διάστημα την προπόνησή σας ή όχι. Εάν είστε θετικοί στον κορωνοϊό, το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας συνιστά να περιμένετε έως ότου γίνετε καλά για να προπονηθείτε.
Αρνητικό τεστ δύο φορές; Τότε τα συμπτώματά σας είναι πιο πιθανό να οφείλονται σε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού και δεν υπάρχει λόγος να μην μπείτε στη διαδικασία να ενεργοποιήσετε το σώμα σας. Η μέτρια σωματική δραστηριότητα δεν υπόσχεται να σας κάνει «περδίκι», αλλά από την άλλη δεν θα επιβαρύνει την κατάσταση της υγείας σας.
Γρίπη
Συμπτώματα όπως πόνοι στο σώμα, κόπωση, πυρετός, «βαθύς» βήχας, σφίξιμο στο στήθος ή δύσπνοια είναι σημάδια πως δεν μπορείτε να ασκηθείτε αλλιώς θα επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.
Επιπλέον, ο πυρετός μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να διατηρεί τη θερμοκρασία του και να αυξήσει την απώλεια υγρών, οπότε αν προσθέσετε και την άσκηση, πιθανότατα επιδεινώνετε και τα δύο.
Γαστρεντερικά προβλήματα
Ο έμετος, η διάρροια και άλλου είδους γαστρεντερικά προβλήματα είναι επίσης απαγορευτικά. Αν συνδυάσετε την προπόνηση με τον στομαχόπονο μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες να αφυδατωθείτε ακόμη περισσότερο.
Εάν θέλετε να γυμναστείτε όντας άρρωστοι, προσέξτε την ένταση
Μην ξεκινήσετε να τρέχετε μεγάλες αποστάσεις και καλύτερα μην αποπειραθείτε να σηκώσετε μεγάλα βάρη ακόμα κι αν έχετε τα ήπια συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.
Η πίεση στην άσκηση μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της ασθένειας και επιπλέον δεν θα αποκομίσετε τα οφέλη που θα θέλατε από τη ρουτίνα σας μιας και το σώμα «παλεύει» ήδη να καταπολεμήσει έναν «εχθρό».
Προτιμήστε να μειώσετε το χρόνο και την έντασή σας στο μισό. Για παράδειγμα, μπορείτε να περπατήσετε χαλαρά για 30 λεπτά ή να κάνετε ένα ήπιο πρόγραμμα γιόγκα αντί για ένα ωριαίο τρέξιμο.
Λάβετε υπόψη πως όταν είμαστε άρρωστοι, η διάθεσή μας είναι συνήθως πεσμένη. Βασικός σκοπός επομένως της προπόνησής μας πρέπει να είναι να ανέβουμε ψυχολογικά, όχι να «κάψουμε» λίπος ή να «χτίσουμε» μυς.
Επιπλέον, βεβαιωθείτε πως καταναλώνετε άφθονο νερό και παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική.
Εάν αισθάνεστε άσχημα ενώ προπονείστε, σταματήστε. Εάν νιώθετε καταπονημένοι μετά, ξεκουραστείτε περισσότερο την επόμενη μέρα. Και βέβαια, απευθυνθείτε στο γιατρό σας εάν χρειαστεί.
Ακούστε το σώμα σας σε κάθε περίπτωση
Η άσκηση δεν είναι υποχρέωση και το να τηρείτε το προπονητικό σας πρόγραμμά πιστά ακόμα κι όταν δεν είστε καλά δεν είναι σημάδι δύναμης ή αφοσίωσης στη ρουτίνα σας.
Το να παραλείψετε μια- δυο προπονήσεις μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σας για να ανακάμψει.
Μην ανησυχείτε για το αν η ανάπαυση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φυσική σας κατάσταση. Κάποιες φορές, «δυναμώνουμε» πιο αποδοτικά με την ξεκούραση αντί της πίεσης.