Περίπου το 14% των ενηλίκων εμφανίζει εμβοές ενώ το 2% αντιμετωπίζει μια σοβαρή μορφή τους. Οι εμβοές, που συνήθως περιγράφονται ως κουδούνισμα στα αυτιά, υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περίπου 750 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Παλαιότερα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι οι εμβοές εμφανίζονταν σε άτομα που είχαν ήδη χάσει την ακοή τους.
Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι που έχουν εμβοές εξακολουθούν να αποδίδουν καλά στα τυπικά τεστ ακοής, σύμφωνα με ερευνητές από το Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Αυτό ενδεχομένως να συμβαίνει επειδή οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν ανιχνεύουν την απώλεια ακουστικών νεύρων, που οι ερευνητές ονομάζουν «κρυφή απώλεια ακοής».
«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, βλέπουμε ότι οι εμβοές μπορεί να προκληθούν από απώλεια ακουστικών νεύρων και να εμφανιστούν ακόμα και σε άτομα με φυσιολογική ακοή» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Στεφάν Φ. Μεζόν.
Τι έδειξε η έρευνα για τις εμβοές και την ακοή
Η επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports, περιλάμβανε 294 ενήλικες, εκ των οποίων οι 201 δεν είχαν αναφέρει ποτέ εμβοές, οι 64 είχαν αναφέρει προσωρινές και οι 29 ανέφεραν ότι είχαν σταθερά εμβοές για 6 μήνες ή περισσότερο.
Όλοι είχαν καλές αποδόσεις στο ακουόγραμμα, κατά την διάρκεια του οποίου σήκωναν το χέρι τους κάθε φορά που άκουγαν ηχητικά σήματα, για να διαπιστωθεί ποιους ήχους μπορούν να ανιχνεύσουν.
Σε ένα διαφορετικό είδος τεστ, ηλεκτρόδια μέτρησαν τις αποκρίσεις ήχων στο εσωτερικό αυτί, στο ακουστικό νεύρο και στον εγκέφαλο.
Στο δεύτερο τεστ παρατηρήθηκε μειωμένη απόκριση στα ακουστικά νεύρα και αυξημένη δραστηριότητα του εγκεφαλικού στελέχους μεταξύ εκείνων που είχαν εμβοές.
«Πέρα από το ενοχλητικό και επίμονο κουδούνισμα στα αυτιά, τα συμπτώματα των εμβοών είναι εξουθενωτικά για πολλούς ασθενείς, προκαλώντας στέρηση ύπνου, κοινωνική απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη, επηρεάζοντας αρνητικά την απόδοση στην εργασία και μειώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης.
«Δεν θα είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε τις εμβοές μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από την εμφάνισή τους. Αυτή η μελέτη αποτελεί το πρώτο βήμα για να τα καταφέρουμε» καταλήγουν οι ερευνητές.
Πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε
Οι εμβοές εκτός από κουδούνισμα μπορεί να είναι σαν βουητό ή σφύριγμα. Μπορεί να τις ακούτε στο ένα ή και στα δύο αυτιά ενώ ενδέχεται να είναι εμφανίζονται συνεχόμενα ή να έρχονται και να φεύγουν.
Για να τις αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να αποφύγετε όσα γνωρίζετε ότι μπορεί να τις επιδεινώσουν, όπως το άγχος ή τους δυνατούς θορύβους.
Βρείτε επίσης τρόπους να βελτιώσετε τον ύπνο σας, ακολουθώντας για παράδειγμα μια συνεπή ρουτίνα με χαλαρωτικές δραστηριότητες κάθε βράδυ ή μειώνοντας την πρόσληψη καφεΐνης.
Για να εκτονώσετε την ένταση και να αποβάλλετε το στρες, δοκιμάστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή γιόγκα.