Παρά τα «άλματα» προόδου της ιατρικής σε φάρμακα και θεραπείες, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η αποφυγή του καπνίσματος παραμένουν ακόμη οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
Δείτε μερικές τροφές που προτείνουν οι ειδικοί από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ να εντάξετε στη διατροφή σας για μια υγιή και γερή καρδιά:
Φρούτα και λαχανικά
Tα φρούτα και τα λαχανικά διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, επειδή περιέχουν αντιοξειδωτικά που κρατούν τις αρτηρίες σας καθαρές και υγιείς.
Προσπαθήστε να εντάξετε όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή.
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το kale και το σπανάκι είναι γεμάτα βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά πλούσια σε νιτρικά άλατα (ιδίως φυλλώδη λαχανικά) μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 12% έως 26%.
Όσον αφορά τα φρούτα, επικεντρωθείτε σε μήλα, πορτοκάλια, μπανάνες και μάνγκο.
Τα μούρα όπως οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι, επίσης, εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation δείχνει ότι οι γυναίκες που έτρωγαν βατόμουρα ή φράουλες πάνω από 3 φορές την εβδομάδα είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν τόσο τακτικά.
Δημητριακά ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.
Πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως περιλαμβάνουν και διαιτητικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, παχυσαρκίας και πιθανώς διαβήτη τύπου 2, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης
Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και το τόφου μας χαρίζουν πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, η οποία «συνοδεύεται» από άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά που προωθούν την υγεία της καρδιάς, όπως οι πολυφαινόλες και τα αντιοξειδωτικά.
Συγκεκριμένα, τα φασόλια είναι πλούσια σε μέταλλα που προάγουν την υγεία της καρδιάς, όπως το κάλιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο, σύμφωνα με δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition.
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει και ότι η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, προάγοντας την καρδιαγγειακή υγεία.
Καλά λιπαρά
Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών οξέων από μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο και το αβοκάντο, ενώ τα πολυακόρεστα λιπαρά βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός) και ξηρούς καρπούς.
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αβοκάντο κάθε εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 21%.