Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 έχουν τη «χειρότερη ψυχική υγεία» από οποιαδήποτε άλλη γενιά πριν από αυτούς και, μάλιστα, δεν φαίνεται να ανακάμπτουν καθώς μεγαλώνουν, υπογραμμίζει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, παρακολουθώντας τις αλλαγές στην ψυχική υγεία περισσότερων από 27.500 Αυστραλών από το 2001 έως το 2020 και αξιολογώντας κάθε ηλικιακή ομάδα κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, παρατήρησαν ότι υπάρχει αισθητή επιδείνωση της ψυχικής ευημερίας κάθε διαδοχικής γενιάς από τη δεκαετία του 1950 και έπειτα.
Επιπλέον μέσα από την έρευνα προέκυψε μια ακόμη ανησυχητική τάση:
«Μεγάλο μέρος της προσοχής μας μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί στην φθίνουσα ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων, όπου αναμένεται ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί καθώς μπαίνουν στην ενήλικη ζωή. Όμως η μελέτη αυτή αναδεικνύει ένα διαφορετικό μοτίβο. Στην πραγματικότητα. δεν είναι μόνο τα παιδιά για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε…», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ρίτσαρντ Μόρις.
«Τα στοιχεία μας δεν δείχνουν μόνο μια σταθερή μείωση της ψυχικής υγείας των σημερινών νέων, αλλά συνεχίζουν να επηρεάζουν και τις μεγαλύτερες γενιές που σήμερα οδεύουν προς τα 40 και 50 τους χρόνια. Δεν βλέπουμε την ανάκαμψη που είδαν οι προηγούμενες γενιές μεγαλώνοντας», προσθέτει.
Μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αναζήτηση βοήθειας αποτελεί ένδειξης δύναμης και σε καμία περίπτωση αδυναμίας.
Εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως υπάρχουν λύσεις στα προβλήματά σας και η θεραπεία μπορεί να σας «ανοίξει το δρόμο».
Ο στόχος της ψυχοθεραπείας είναι να σας δώσει τα πολύτιμα εργαλεία και τις κατάλληλες στρατηγικές για να πλοηγηθείτε σε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή σας, από το άγχος ή τα προβλήματα που μπορεί να προκύπτουν στις σχέσεις μέχρι τη διαχείριση μιας διάγνωσης ψυχικής νόσου.
Τα άτομα που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες, να ξεπεράσουν επεισόδια και να ζήσουν μια καθημερινότητα γεμάτη χαρά και ασφάλεια.
Μην αναβάλλετε την αναζήτηση βοήθειας σκεπτόμενοι ότι όσα αντιμετωπίζετε δεν είναι «ιδιαίτερα επίπονα».
Εάν αντιμετωπίζετε αλλαγές στη διάθεση που επιμένουν– ειδικά εάν επηρεάζουν την καθημερινή σας ζωή – μιλήστε με κάποιον και ζητήστε βοήθεια.
Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια και από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, που εμπιστεύεστε και αισθάνεστε ασφάλεια όταν βρίσκεστε μαζί τους.
Όταν τα άτομα γύρω σας μάθουν για την δύσκολη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίζετε, είναι πολύ πιθανό ότι θα θελήσουν να σας βοηθήσουν με κάθε τρόπο ή μέσο μπορούν.
Αφήστε τους να σας αποφορτίσουν έστω και παροδικά, ακούγοντας τις ανησυχίες και τους φόβους σας και προσφέροντας πιθανές λύσεις, που μπορεί να μην έχετε ακόμα σκεφθεί.