Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης είναι ιδιαίτερα δύσκολη τα τελευταία χρόνια, με την Covid-19 και τον RSV να προστίθενται στο «mix» των ιών που κυκλοφορούν και επηρεάζουν σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό την υγεία μας.
Το πόσο γρήγορα μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά και όλες τις άλλες καθημερινές σας υποχρεώσεις εξαρτάται από την απάντηση στο ερώτημα «πόσο καιρό είναι μεταδοτικό ένα κρυολόγημα».
Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού που μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς ιούς και να μας ταλαιπωρήσει πάνω από μια φορά το χρόνο, κυρίως το χειμώνα.
Ωστόσο, δεν οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία της εποχής.
Οι συνθήκες συγχρωτισμού που επικρατούν κυρίως το χειμώνα στα σχολεία, στα εστιατόρια, στα λεωφορεία και άλλους μικρούς κλειστούς χώρους υποβοηθούν τη μετάδοση των ιών αυτήν την περίοδο.
Ο πιο αποδοτικός τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να ξεκουραστείτε, να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να καταναλώνετε υγιεινές τροφές που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τα συμπτώματα και η περίοδος επώασης του κρυολογήματος
Το κοινό κρυολόγημα συνήθως εξελίσσεται αργά και σταδιακά και τα συμπτώματα είναι ήπια.
Αν αρρωστήσετε μπορεί να εμφανίσετε:
- Πονόλαιμο.
- Ρινική συμφόρηση και καταρροή.
- Ήπιο βήχα και φτέρνισμα.
- Αδυναμία.
- Απώλεια όρεξης.
- Πυρετό, ρίγη, μυαλγίες και πονοκέφαλο (σε πιο σπάνιες περιπτώσεις).
Κατά κανόνα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι αφού εκτεθείτε στον ιό του κρυολογήματος.
Τα κοινά κρυολογήματα έχουν περίοδο επώασης από μία έως τρεις ημέρες και σε αυτό το διάστημα, το άτομο είναι μεταδοτικό, ακόμα κι αν δεν νιώθει άρρωστο.
Τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά σε περίπτωση κοινού κρυολογήματος ή γρίπης και χρειάζεται προσοχή καθώς η εσφαλμένη χρήση τους μπορεί να αυξήσει την αντοχή των βακτηρίων σε μελλοντικές θεραπείες.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ωφέλιμο να επισκεφθείτε το γιατρό σας προκειμένου να σας καθοδηγήσει κατάλληλα να αποφευχθούν επιπλοκές.
Πώς προλαβαίνουμε το κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω μικρών σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν το άτομο που έχει τον ιό φτερνίζεται, βήχει ή μας μιλά από μικρή απόσταση.
Μπορεί επίσης να μεταδοθεί αν ακουμπήσουμε μολυσμένες επιφάνειες και μετά αγγίξουμε το πρόσωπό μας.
Ορισμένοι από τους καλύτερους τρόπους πρόληψης της εξάπλωσής του είναι να αποφεύγετε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα και να πλένετε καλά τα χέρια σας.
Η χρήση μάσκας είναι επίσης ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος διασποράς.
Πόσο καιρό πρέπει να μείνετε σπίτι
Για να μην κολλήσετε τους γύρω σας αλλά και για να αναρρώσετε σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, θα χρειαστεί να μείνετε μακριά από γνωστούς και φίλους για ένα χρονικό διάστημα της τάξεως της μίας ή δύο περίπου εβδομάδων.
Είναι επίσης ωφέλιμο να κάνετε υπομονή για τουλάχιστον 72 ώρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων για να ξαναρχίσετε τις επαφές με κόσμο.
Έτσι, όχι μόνο δεν θα εξαπλωθεί ο ιός αλλά θα έχετε κι εσείς τον απαραίτητο χρόνο ξεκούρασης για να επανέλθετε πλήρως.