Ήπιατε λίγο κόκκινο κρασί και την επόμενη μέρα ξυπνήσατε με πονοκέφαλο – γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό εξετάζουν κάθε είδους ενώσεις του κόκκινου κρασιού στην προσπάθειά τους να βρουν ποια προκαλεί αυτούς τους πονοκεφάλους, οι οποίοι μπορεί να «χτυπήσουν» ακόμη και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός ή δύο μικρών ποτηριών.

Κι ενώ ορισμένες ενώσεις κίνησαν τις υποψίες, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να τους προσάψουν «κατηγορίες».

Τώρα, νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports του Nature αποκαλύπτει ότι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και θεωρείται υγιεινό μπορεί να γίνει προβληματικό όταν μεταβολίζεται με το αλκοόλ.

Ο «ένοχος»

Οι Αμερικανοί ερευνητές έριξαν φως στα φλαβονοειδή, ενώσεις που προέρχονται από τους σπόρους και τη φλούδα των σταφυλιών και συμβάλλουν στο χρώμα και τη γεύση του κόκκινου κρασιού.

Τα επίπεδα των φλαβονοειδών μπορεί να είναι 10 φορές υψηλότερα στα κόκκινα κρασιά από ό,τι στα λευκά, καθιστώντας τα ως πρωταρχικούς «υποψήφιους» για την πρόκληση άμεσων πονοκεφάλων.

Όταν οι άνθρωποι πίνουν κρασί, η αλκοόλη μεταβολίζεται σε οξικό άλας σε δύο στάδια. Το πρώτο μετατρέπει την αλκοόλη με τη μορφή αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη. Το δεύτερο μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας.

Μια φλαβανόλη που ονομάζεται κερκετίνη, η οποία βρίσκεται σχεδόν αποκλειστικά στο κόκκινο κρασί, διαλύεται από το σώμα σε διάφορες ουσίες. Μία από αυτές, το γλυκουρονίδιο της κερκετίνης, αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική στην παρεμπόδιση του ενζύμου που μετατρέπει την ακεταλδεΰδη σε οξικό άλας.

Με την καταστολή του κρίσιμου ενζύμου, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, η τοξική ακεταλδεΰδη συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος. Σε υψηλά επίπεδα, αυτό προκαλεί πονοκεφάλους, ναυτία, έξαψη του προσώπου και εφίδρωση.

Γι’ αυτό όταν οι άνθρωποι επιρρεπείς σε ημικρανίες ή με άλλες ευαισθησίες πίνουν κόκκινο κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερκετίνης, μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο.

Tips για να προλάβετε τον πονοκέφαλο

Ο ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψετε τον πονοκέφαλο και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα του hangover είναι, προφανώς, να αποφύγετε την κατανάλωση κρασιού, αλλά εάν πρόκειται να πιείτε, κάντε το με μέτρο.

Επιπλέον…

  • Προτιμήστε τις λευκές αντί για τις κόκκινες ποικιλίες κρασιού.
  • Εάν είστε λάτρης του κόκκινου κρασιού, επιλέξτε ποικιλίες με χαμηλή περιεκτικότητα σε κερκετίνη.
  • Αν διαπιστώσετε ότι το κόκκινο κρασί σας προκαλεί πονοκέφαλο, την επόμενη φορά ξεκινήστε με μόνο μισό ποτήρι και πιείτε το αργά. Αν πρόκειται να σας προκαλέσει πονοκέφαλο, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα μέσα στα επόμενα 15-30 λεπτά.
  • Το κρασί και όλα τα οινοπνευματώδη έχουν την ιδιότητα να διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα να προκαλούν πονοκέφαλο. Γι’ αυτό αποφύγετε να πίνετε αν είστε νηστικοί και πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε δόση αλκοόλ που καταναλώνετε.